Tuesday, January 11, 2011

TUTORIAL: LETAK LINK BLOG KAT PROFILE

salam

apa kabar korang? auw~ keh3. masa aku taip entry ni, aku baru je lepas tengok cerita HANI kat tv3. bestt. wuu sedih. :( lagu sixth sense dalam tuu best!! hehe

sebenarnya tadi aku baru singgah blog rara. dia buat post pasal antara followernya yang tak letak link blog kat profile. bayangkan kalau tak letak jejak kat chatbox, follow aje terus hilang. kan susah tu nak jejak balik. nanti bunyi la sok sek sok sek cakap blogger sombong tak follow balik. keh3

so ni aku nak kasi tutorial. aku dah jerit2 kat chatbox aku suruh tinggalkan jejak lepas follow. ada yang menghilangkan diri terus. peh. invisible kot. kah3. jangan salahkan aku kalau tak follow anda balik kerana jejak langkah anda tidak dapat dikesan.

contoh blogger yang aku tak dapat cari sampai sekarang adalah hana honey. lihat gambar di bawah:

aku harap kalau hana honey datang balik blog ni, sila buzz aku kat chatbox. hehe tak de link pun yang dinyatakan bila aku tekan profile beliau kat kotak follower. anda pernah terjadi situasi begini?? aku tak tau nak cari dia kat mana. kahkahkahh



okay2. macam ni sebenarnya nak letak link kat profile. perhatian kepada blogger2 baru atau lama atau yang belum letak lagi, atau tak tau dah letak ke belum, boleh check sekarang!!


pergi ke dashboard. lepas tu tekan settings. nampak tak yang aku bulatkan tu? hehe


bila dah klik settings. anda akan jumpa senarai macam ni. ok. pergi dekat 'add your blog to our listings'. tekan YESSSSS!! pergi check sekarang, korang letak NO ke YES. pastikan YESSSS!!

nampak tak ayat edit displayed blogs tu? klik je kat situ.

dan keluar benda ni. tandakan right pada kotak yang disediakan. sebagai tanda anda masukkan link blog anda di profile. dan jangan lupa save settings!

dan jadilah macam ni. jeng jeng jeng. kredit untuk blog RARA FARAH. macam tu la. kalau korang ada 10 blog pun, letak aje la. kalau tak nak jangan letak, tapi pastikan ada link blog untuk blog yang anda aktif. jangan pulak letak blog yang private. grr


kelebihan:

1) tak payah letak jejak pun takpe. orang akan klik profile anda kat follower dan boleh terus klik blog anda.

2) memudahkan orang yang difollow menjejak langkah korang. boleh dia follow korang balik. kelebihan kan?

3) tak buat orang sakit hati. dah la tak tinggalkan jejak, lepas tu ghaib macam tu aje. link pun tak de. grr


ok kawan2. harap anda faham la ye. kalau tak paham boleh tanya lagi kat kotak komen.nak check pergi kat view my complete profile. profile korang bukan aku 0kay. hehe

pssstt, ada gaya aku jadi cikgu tak macam platipus? kui3

13 comments:

JIJI YU said...

meh join contest nak tak..ehhe

Robot | Sakti said...

thanks for tutorial :)

eiysya zasya's said...

betul tu.. setuju sangat.. pernah nak tulis pasal nih.. tapi, dok peram je dalam draft.. huhu~


btw, saya tag kamu.. =D
mencari 10 kawan comel dan hensem..

Nasuha Salleh said...

NICE TUTORIAL...
bru senang nak jejak balik kn.. ;)

Entry Baru : Untuk Bibir Tampak Merah Menawan

platipus said...

"pssstt, ada gaya aku jadi cikgu tak macam platipus?"

lempang laju2 kang!
grrr

mie said...

nice tutorial..
ehheeee

merahitujambu said...

time ksh info anda..

nora said...

ada gaya
ada gaya

huhuhuhu

Lizzie Yasmin said...

dah pernah buat, tp tak pernah check pun jadi ke tak?? hehehe..

NOOR FATIN said...

jiji: boleh gak. tggu entry dr ku..hik3!

robot: sama2 :)

eisya: la pblish la. hehe thanx! :)

nasuha: ya. baru sng :)

platipus: kahkahkahkah :P

mie: heee thanx! :)

merahitujambu: sama2 :)

n0ra: wah! thanx! keh3

lizzie jasmin: lpas ni check la :P

shahsyaz said...

oh... baru taw seyh...huhuhuhu

mazni md said said...

thnks sis...dah buat seperti yg dbgtau..thnks ya

siti kektus said...

kite pinjam link. hehe ;)

ARTIKEL RAKAN BLOGGER