Wednesday, January 5, 2011

BROADBAND PALING OKAY. ERRR

salam

orang selalu tanya aku, broadband apa aku pakai. hehe orang selalu tanya aku jugak broadband apa paling laju, tak dak langsung masalah, tak dak buffering. errr. susah aku nak jawab. hurm..

aku start pakai broadband bulan april 2008. lama kan? haha aku pergi beli kat jusco wangsa maju kalau tak salah. beli yang macam kotak punya tu. amik modem tu, bayar bulan3 rm68. konon nak murah la kan. nak jimat sangat2. orang tu dah kata kalau dok umah flat memang tak boleh. aku pulak dok tingkat 2 pula masa aku dok kat berek polis tu. hehe

balik rumah try je, jangan harap ada connection langsung. hampir2 aku campak benda tu kat bawah. kah3. dasyat kan. lepas tu orang tu kata lagi kalau nak tukar kena pergi kat klcc. maxis center. so kitorang pergi. ni kisah lama la okay. 2tahun lepas. hehe saja aku cerita balik. lepas tu aku beli modem yang ni pulak rm100. aku amik plan sebulan rm138. kelajuan 3.6mbps.

sejak tu la aku start pakai broadband, masa kat asrama dulu, aku tak jumpa sapa2 lagi pakai broadband, budak perempuan la kan. sapa nak on9, pegi kafe, ada la wifi. kat asrama tak dapat lagi masa tu. sem 6 baru dapat. aih. hehe

ramai la nak pinjam, bawak balik bilik diorang. oh no! aku tak penah bagi. sapa nak on9, on9 dalam bilik aku. haha itu saja. dan aku tak penah langsung mintak bayaran kat diorang. xpenah. selama mana diorang guna, guna la. tiap2 bulan aku yang bayar rm138. ada jugak yang kata aku bodo sebab bagi orang guna free. ape la. macam2 la orang kata. aku kata buat apa nak berkira dengan orang terutama rumate sendiri.

dan bila laptop aku rosak dan ada kat kedai, rumate aku bagi je pinjam laptop dia plus broadband sekali. guna la selama mana aku nak guna. tengok, orang balas baik. tu la, tu sebab aku tak nak berkira dengan orang, keh3

sekarang mama aku yang bayar duit broadband dari start aku dah tak dapat loan. weee. sampai skrg la dia masih membayarnya, rm138!! ramai kata mak aii mahal giler. murah2 tak de ke? okay, murah memang banyak, rm48 ada, rm68 ada tapi ada ke yang rm48 kelajuan 3.6mbps? setakat ni aku tak penah jumpa lagi la tapi tak tau la kot2 ada.

aku suka pakai maxis broadband dan aku tak penah langsung rasa nak tukar pakai rangkaian yang lain sebab aku berpuas hati dengan perkhidmatan ini. tipu la kalau aku kata internet laju je memanjang. tipu sangat la kan. haha tak de benda yang sempurna okay. tapi 20% aje la internet tak laju, yang lain semua nya laju. kah3

ni kat terengganu aku rasa memang sini xde kabel kot, internet selalu jadi slow. ditambah dengan hujan dan tempat tinggal aku kat atas bukit pulak. internet aku bertambah2 laju masa aku dok kat msi, rumah kat kulim dan kampung kat pekan darat. tengok youtube tak payah nak loading langsung. sumpahhh!!

dulu, masa aku dok msi, hujung minggu aku mesti tengok movie kat youtube. haha 3jam movie tu, 3jam la aku tengok. hehe loading gila ar, xde stop2 langsung. yang merah2 tu pantas betol berlari. haha

kesimpulannya. kalau nak murah2, korang takkan dapat yang laju la ye. tu saja. sebab orang selalunya nak cari yang paling murah tapi nak yang paling lajuuuuuuuuuu. kah3. mana ada cheq oii. cipta line sendiri la.keh3. err. aku tak penah pakai streamyx. nanti dok umah sendiri nak pakai la. hik3!

gambar ni aku snap masa aku kat KL lagi. hehe


korang pakai broadband apa? err ok tak? hehe

12 comments:

Cik Embun said...

aku tercogoh kat UPM ni pun connection cam haprak jaa... beruk pun lari laju dr broadband aku... hahahaa

lavender harum wangi said...

hoho~ aku pakai streamyx~ setakat ni okie la.. xde sangkut2.. lappy aku jek yg sangkut2.. haha, maklumla.. dah tua~ :D

Amiey White said...

amiey pakai celcom cam kambing lembab

faiq said...

aku syak org terengganu sorok minyak ni :)

h A n Y S said...

aku pakai celcom skang ni, yg rm68 punya, so far ok lah, maybe sbb faktor tempat kot..hee
;D

NOOR FATIN said...

cik embun: pakai beruk la pulak pas ni..hik3!

ika: huk2. kena beli baru tu nampak nya. hehe

amiey: sabar2..hoho

faiq: aip2, nak kena ni.. gahaha meh sini meh

hanys: mungkin la..sni tempat atas bukit..wuuwuw

aNnE said...

ahhhh jeles internet sis okay . oh tidak nak jugak pakai berukben.wuwuwu..:)

nora said...

go maxis
go maxis
gooooo maxis broadband

amacam leh kje ngan maxis tak pasni
lalalala

afzan said...

kalau 3G bb, memang jenuh jugak nak tunggu download siap. nak2 pendownload tegar macam aku

oya said...

fatin n broadband gitu..

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

ak jenis yg xdownload..
xtgk youtube..
so mmg crik yg plg murah..
yg pntg ak bole bkak emel n jobstreet..hehe

NOOR FATIN said...

anne: pakai la pas ni.hoho

nora: bleh sgt dah tu..hakhak

afzan: tau xpe. haha aku kdg2 je download.. wee

oya: hehhe :)

fadh: ok la tu..hik3

ARTIKEL RAKAN BLOGGER