Sunday, January 2, 2011

RAHSIA DI SEBALIK PERCA KAIN

salam!

entry kedua pada hari ini sambil menonton cerita lagi-lagi senario di TV3, kejap2, best tadi tengok nona, ada ditayangkan persiapan perkahwinan artis popular, elyana. wah! suka. cantiknya dia. baju masa nikah tu sangat menarik hati. auw auw~ nak kahwin =p
ok2, tajuk memang gempak la kan. rahsia di sebalik perca kain. sebenarnya aku dah keliru, sama ada kain perca atau perca kain. kah3. kitorang panggil kain perca tapi aku rasa ramai yang panggil perca kain kot.. err..err mana2 la, asalkan maksudnya sama. hehe perca kain tu adalah lebihan kain yang tidak digunakan lagi. yang selalu dapat banyak perca kain mesti la tukang jahit =p

tukang jahit kan banyak amik tempahan baju. so ada lebihan2 tu walau sikit2, simpan utk masa depan. keh3. mama aku memang tukang jahit. dari aku kecik2 lagi. masa kami tinggal di kulim dan KL, mama amik tempahan lagi. tapi bila dok kat terengganu ni, tukang jahit banyak kat sini. so tak kan la mama nak kacau daun pulak kan. lagipun orang kat sini bahaya2. err.

masa aku tunggu result SPM, aku berjaya siapkan dua helai selimut. selimut buatan sendiri woo. guna perca kain ni la. perca kain macam2 jenis kain, baju kurung ke, baju melayu ke, baju sekolah ke, semua ada. ada sesetengah yang tak amik balik lebihan kain pasang yang diorang kasi tu, ada yang amik balik.



ni selimut yang aku buat sendiri masa lepas SPM. ada dua helai, ni salah satu. besar woo. bila sejuk2, sedap bila selimut. hik3. cuba tengok, kot2 ada kain yang sama dengan baju kurung korang =p



yang ni pulak selimut abah aku punya. mama buatkan masa dia dok kat sini.


orang kedah kata renyah buat benda ni. renyah sangat kan. kena potong2, jahit2, nanti senget la apa la, kena pulak kain tu kain licin. argh. memang geram kan. tapi aku suka macam2 ni. dulu2 aku asyik2 menjahit sampai ke malam. keh3. tu yang sampai boleh siap dua helai selimut tu.

masa pindah sini pulak, bila diorang tau mama aku selalu menjahit selimut ni guna perca kain, diorang kasi punyalah banyak perca kain. banyak begggg. tu diaaa.. sampai skrg gunting tak habis lagi. HAHA penat2. ada orang siap tawarkan kat mama nak beli selimut2 ni. haha tapi kitorang tak jual pun la, kasi kat orang pun takkk. rasa puas bila dapat tengok hasil sendiri. itu satu hobi yang menyeronokkan!

idea ni sebenarnya bermula dari abah aku, start je mama aku beli mesin jahit, masa tu aku kecik lagi, 2,3 tahun kot umur, abah dah start menjahit selimut ni. sejak tu la mama pun start jahit. keh3. selimut yang abah jahit masa aku kecik2 tu dah koyak rabak dah. keh3. tapi ada lagi disimpan sampai skrg..

lagi satu, kat bawah perca kain tu, mama alaskan dengan satu kain besar! kain tu boleh la beli ikut besar mana kita nak. lebar, panjang. jadilah tebal. hehe

sekarang aku tengah gunting perca kain untuk buat selimut untuk  pulak. hik2. nak jugak dia rasa hasil aku sendiri sepanjang cuti ni..=p

menjahit memang menyeronokkan!


kpd tukang2 jahit di luar sana, jgn buang perca kain tu. jadikan satu hobi! buat selimut. boleh jugak digunakan oleh sanak saudara nanti. :)

10 comments:

kau kesah ke?? said...

meletop selimut kau.. hehehe.. senang2 nk buat juga la.. (sambil mempromote blog) hehehe

misz FaTiN said...

wahh.. so sweet nak bg buah hati selimut yg kamu wat sendiri.. semoga b'jye siapkan nye.. ^_^

aNnE said...

sis!nenek anne selalu buat macam ni..haha bila kumpul2,dah banyak jenis dia buat..hahaha;p

F~CiCAk said...

bila nak siap ni? sejuk! grrr

F~CiCAk said...
This comment has been removed by the author.
b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

selamat tahun baru

.:padie_eyla:. said...

buat kan saye slimut satu.! hahaha~ ;p

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

dlu ak slalu jahit baju barbie ak..
hehehehe
kurg rajin la nk jahit nie..
tgu rye bru la merajin kn diri..
2 pn sbb terpaksa..
klau x xde baju rye la ak..huhu

oya said...

suke jahit ek...adeh x reti sgt

NOOR FATIN said...

kau kesah ke: hahaha ok2! thanx k

fatin: yup. hehe thanx fatin

anne: best tau.. hehe suka2

cicak: hahaha grr

brutal solo: selamat tahun baruu

eyla: waaa. tggu siapkan utk buah hati dlu :P

fadh: bleh la tlg aku menjahit. hakhak

oya: suka! best! :P

ARTIKEL RAKAN BLOGGER