Saturday, December 18, 2010

TAMAT SUDAH DIPLOMA~

salam!

pasal semalam, selepas aku dapat result. aku memang kecewa sangat. memang semua subjek lulus tapi bagi aku, apa aku dapat tak memuaskan hati aku. tak capai target. waaaa~~ sabar je la. benda dah jadi kan. lama jugak aku bersendirian utk aku kumpul kekuatan dan pujuk diri sendiri utk kembali ke alam nyata. hik3! thanx pada kawan2 yang ucap tahniah~ ya, aku sudah habis diploma.

julai 2007, aku lanjutkan pelajaran ke unikl msi kulim kedah. amik diploma mechanical design n development. bermacam2 cabaran dah aku lalui. sangat la banyakk.. dari sem1 sampai la sem7, terlalu banyak dugaan yang aku tempuhi. aku penah down sangat2! aku pernah lari dari asrama masa sem1 sebab tak boleh terima keadaan di sini. macam2 kan? satu2 masalah datang.

7 sem aku belajar, dua subjek ja aku failed, math 2 dgn eng science 2, yang lain semuanya lulus. orang lain amik diploma 6 sem ja. aku 7 sem!! haha sebab sayangkan msi, aku terpaksa lalui 7 sem kat sini. kui3. malu memang la maluu. berhadapan dengan junior2 yang bijak2 buat aku rasa malu sangat. tapi kalau malu dah menguasai diri, ilmu takkan kemana la. betoi dak? hehe

aku dapat tawaran ke degree, dalam bidang mechanical automotive. tapi aku terpaksa tolak. banyak sangat sebab aku xnak sambung degree buat masa terdekat ni. orang2 yang tau pasal ni, akan kondem aku, katanya diploma tak dak keja pun. tapi kalau aku amik degree, tak boleh bawak jugak, bukan satu masalah besar ka? yuran bukan murah. memang la dapat mara tapi kalau dah kena sekat? satu penderitaan yang korang akan rasa selamanya2.

sekarang, plan aku, aku nak cari kerja., cari pengalaman. peduli apa orang kata. bagi aku, kalau kita ada usaha, insyallah kita akan dapat kerja. aku cuma nak cari pengalaman ja skrg dengan ilmu yang aku dapat selama aku belajar kat msi ni. aku xnak memilih kerja. semuanya mesti bermula dari bawah, usaha tangga kejayaan. kalau kita nak fikir mulut orang, sampai bila2 pun kita takkan berjaya. kita yang corakkan kehidupan kita. usaha!!

aku bersyukur sebab akhirnya aku dapat jugak tamat belajar dengan usaha aku sendiri. segulung diploma yang aku akan dapat masa konvo nanti adalah hasil usaha aku sendiri dan berkat doa keluarga aku. bukannya mengharapkan simpati dari sesiapa, bukannya dapat selepas memperdajalkan orang lain. bukan. kalau cara macam tu, memang tak berkat betoi dak? skrg memang la senang. tapi di akhirat? peringatan yang selalu mama aku ingatkan.

aku rasa macam tak percaya ja skrg ni.. aku dah takkan kembali ke msi lagi. hoho err. datang jugak nanti. nak buat clearance nanti. pastu selamat tinggal msi. hehe yang tinggal hanyalah kenangan manis yang aku tak penah lupakan dan jugak kenangan pahit akan aku jadikan pengajaran..

thanx sgt2 pada family, bf, bff, kawan2 kat msi, kawan2 di alam maya yang selalu bagi semangat, utk lecturer2, utk advisor yang disayangi, utk supervisor. hoho

last aku pakai jaket biru ni. lepas ni gantung dalam bilik buat kenangan. hakhakhak
gambar tu sem lepas punyaaaaa~~ sem ni xde gambar macam ni..keh2. depan asrama aku, casa valencia. baru balik dari kelas kat bengkel.. weee

fatin, selamat melangkah ke alam pekerjaan. hik3.

kulim ke kemaman? *dalam dilema*

10 comments:

eita said...

xpe...amik diploma pn dh okay...
degree tu ley smbung kndian...
ape2 pn ko sgt tabah dlm hadapi sgala dugaan kau...

Cik Mulat said...

bnyak nyer duggan kamu fatin...semoga kmu dpt kerja dan terusakn kehidupan kamu dengan tabah..cheer up gurl...

Myfrin's story said...

Salam, fatin. Kak sentiasa doakan yang terbaik buat fatin. Tabahkan hati, kuatkan semangat dan jadikan keluarga sebagai mentor yang pertama. :)

cambesje said...

keje dlu la.. amik pengalaman.. nnt senang.. klu nk sambung degree tu bila2 masa pown boleh.. chaiyok!!

sizuka[Izzati] said...

semoga fatin akan terus bertabah dan berjaya pada masa akan datang.chaiyok girl!semoga cepat dapat keje!:D

Ana Mardia said...

sama la kita fatin..ana xmau smbung degree lg..lantak la org nak kata apa...kita yg rasa..chaiyokkk fatin!

nur hidayah said...

congrats fatin :)
kalo ada rezeki sambung degree, jgn lepaskan peluang tau..

nur hidayah said...

congrats fatin :)
kalo ada rezeki sambung degree, jgn lepaskan peluang tau..

Balqis Riza said...

dimana ada kemahuan, disitu ada jalan..
congrats and good luck :)

NOOR FATIN said...

eita: thanx dear.. :) aku kena tabah walau apa pn dugaan yang datang..

cik mulat: thanx awak :)

kak imun: salam... thanx byk2 ya kak :)

syira: thanx syira! :)

izzati: thanx dear! ;D

ana: thanx ana!

dayah: thanx dayah. insyallah! :)

balqis: thanx dear :)

ARTIKEL RAKAN BLOGGER