Saturday, December 25, 2010

I LOVE MY BLOG : SEGALANYA TENTANG BLOG SAYA~

salam

aku nak join segmen yang dibuat oleh incik mulat ini. hoho best jugak. join je la. korang boleh jugak mengenali lebih dekat lagi tentang blog ni dan aku jugak boleh kaji lagi blog kesayangan aku ni~ heee.






baca sampai habis okay? :)


jawab 10 soalan di bawah ini :


*SEJARAH NAMA BLOG DAN KISAH DI SEBALIK HEADER DAN BACKGROUND BLOG*

sebenarnya sebelum aku guna link blog ni, aku guna link fatinothman89.blogspot.com. lepas tu atas sebab2 tertentu aku tukar. jadilah fatinlovefaiq.blogspot.com. masa tu buntu sangat2 tak tau nak letak link apa. yang ni je aku dapat ingat. haha dulu aku guna nama blog 'IM LETTING GO'. lepas tu 'NEVER BEEN REPLACED' . bila aku fikir, blog aku ni tak de pun perkataan bi, aku pun tukar la jadi melayu. agagaga. SELANGKAH KAMI MELANGKAH KE DUNIA CINTA, KAMI TAKKAN PERNAH BERPALING. hoho idea dapat masa aku nak masuk dalam bilik air masa nak mandi. hehe header pulak dah banyak kali dah aku tukar2 header, dah bermacam2 fesyen dah. haha tu header yang terbaru la aku buat guna picasa. aku kalau nak buat header, mesti dalam kepala otak dah fikir macam mana nak buat header yang cantik dan menarik hati. mesti kena 100% aku tersenyum bila pandang header. kalau tak.. tak la. hehe background pun aku suka yang ada kaler pink sikit2. dulu semuanya pinkk. haha aku suka background yang cerah2,sedap mata memandang. hoho


*BERAPA KALI ANDA UPDATE BLOG*

setakat ni, aku akan minimumkan sekurang2nya satu entry pada setiap hari. sekurang2nya, selalunya aku buat lebih. penah sekali aku buat sampai 5 post! haha saja. suka2. dulu2 kalau penyakit malas nak update blog, 5 entry utk satu bulan. hehe selalunya aku akan aktif berblogging time cuti sem. time tengah belajar, takde masa nak update blog banyak2 la. hehe

*SEBAB UTAMA ANDA BUAT BLOG*

aku kecewa sebenarnya dulu dengan ex-bf. lepas tu aku curahkan luahan hati aku dalam blog kat friendster. ada lagi aku rasa post2 tu. haha. lepas tu aku tengok blog balqis best! sejak tu aku buat blog dan mintak bantuan balqis untuk ajar aku tentang dunia blog. banyak terhutang budi dengan dia nih. huhu

*5 PERKARA TENTANG BLOG ANDA YANG PATUT DIKETAHUI*

1) dulu blog ni jadi tempat luahan geram. kalau rasa nak maki, mesti tulis dalam blog. haha dulu2 la.
2) dulu2 kat tepi blog ni, aku banyak letak gambar kengkawan yang kebanyakkan aku kenal kat alam maya sampaikan blog aku susah sangat nak loading. terlampau berat! last2 aku letak yang penting2 je la. :)
3) aku guna nama aku sendiri. NOOR FATIN. aku lebih suka guna nama aku sendiri. hehe
4) entry pertama aku masa mula2 aku buat blog adalah : no love for 3 years. haha tapi sekarang aku dah bersama si dia setahun lebih dah. hehe dulu kecewa kan :)
5) penah sampai satu ketika, aku rasa nak delete blog. benci kadang2 bila baca post2 yang lalu.

*5 ENTRY TERBAIK DI BLOG ANDA YANG PATUT ANDA BACA*






kalau rajin baca la yer.. yang ni kot aku rasa terbaik. bagi aku la. hik3!

*3 PERKARA YANG TAK DAPAT DILUPAKAN SEPANJANG BERBLOGGING*

1) kena caci, kena perli, tak payah nak kata la kan. semuanya anonymous. tapi aku abaikan. itu sebagai semangat utk aku lagi menulis blog. sikit pun tak menjatuhkan semangat aku. haha

2) ada blogger2 yang kritik blog ni. dan aku terima. buang lagu, buang widget, update selalu, jangan letak gambar tak pakai tudung, bagi blog ringan, jangan tulis ayat mat rempit, jangan letak gambar2 yang tak sepatutnya diketahui umum. jangan tulis ayat maki2. hehe. semuanya la. aku terima. itu kritikan yang membina dan bernas. dan guna ayat yang elok. aku suka.

3) penah kena suruh delete blog gara2 satu post yang menyatakan kebenaran tapi dinafikan oleh pihak lain. aku hampir2 nak delete tapi aku sayang sangat2. takkan kerana orang yang langsung tak penting bagi hidup aku, aku nak cepat2 menyerah kalah kan. aku tukar link la. hehe

*10 BLOG KEGEMARAN ANDA*












10 je kan? sedihnya. sebenarnya banyak lagi blog kegemaran aku. haha. aku amik yang paling2 aku suka ye. yang lain2 pun aku suka jugak :)

5 TIPS YANG ANDA NAK KONGSIKAN DALAM BERBLOGGING INI

*jangan letak terlampau banyak widget, susah sangat nak loading. aku tunggu jugak kadang2, tambah2 antaranya follower2 aku, aku mesti akan tunggu utk follow blog diorang balik. kadang2 aku pangkah jugak, please2 letak sikit2 widget sudah la. gilir2 pun tak apa, esok letak salji, lusa letak bunga. hehe

* jangan letak lagu yang heavy. lagu rock2! rock kapak ker. haha bayangkan kalau orang pakai headphone, mau menjerit terkejut. kalau boleh guna yang ada button pause. hehe

*orang yang follow aku insyallah aku akan follow diorang balik KALAU diorang ada tinggalkan jejak kat shoutbox atau pun bila aku klik user profile kat kotak follower, ada link si tuan blog berkenaan, tapi kebanyakkannya sorok link tu. mak aiii. memang aku tak dapat follow balik la kan. tak apa2, nanti aku buat toturial macam mana nak letak link tu kat user profile. tak pun sila rujuk di blog senior2 anda. huhu. dan selama aku follow, aku tak pernah mintak balasan, contohnya, SAYA FOLLOW AWAK NI, FOLLOW SAYA BALIK YE, KALAU TAK DE, SAYA UNFOLLOW AWAK SERTA MERTA. haha contoh je la kan. tak pernah lagi rasanya. haha kalau nak follow balik, aku alu-alukan. :)

* kalau boleh jangan tulis entry yang menghina seseorang terutama nya artis atau pun ahli politik. aku takot itu. seboleh2nya aku elak, hehe tak nak aku tak pasal2 kena saman. bukan ada duit nak bayar pun kan. haha tulis apa saja yang anda suka, jangan letak gambar2 lucah sudah, haha

*jangan pandang rendah pada blogger2 baru. ingat tu. mereka seperti kita jugak dulu2. bukan senang nak mencipta nama macam hanis zalikha, irine nadia, cik epal dan lain2. bukan senang. mereka bukan hari pertama ja tulis entry dah 100 komen. bukan2. dan jangan pulak pandang rendah pada blogger2 yang senior. mereka punya pengalaman. ramai yang antara mereka yang sangat peramah dan tak sombong. :)

*SEJAUH MANA ANDA SAYANG BLOG ANDA*

fuh, sayang gila ar. peh. sayang2. aku sayang blog lagi dari aku sayang facebook. huahua. aku suka menulis apa yang aku suka, idea selalu mencurah2 dalam otak aku ni ha. ntah. aku suka :) ini minat aku. hehe

*3 SEBAB KENAPA PERLU DATANG/ BERKUNJUNG KE BLOG ANDA*

*err. sebabnya, blog aku tak de paksaan, nak follow follow la. aku akan follow balik. aku tak sombong okay. insyallah semua yang jejak kat sini, tinggalkan komen, aku akan datang balik kat blog korang.

* aku selalu update pasal isu2 terkini terutama hiburan . tapi bukan yang menghentam artis tau, yang macam2 anugerah2 dan konsert2 yang aku lihat kat tv,aku akan update kat sini. insyallah

* banyak entry pasal makanan kat sini yang akan membuatkan anda bertambah lapar!!* hahaha

10 ORANG BLOGGER BERTUAH YANG AKU TAG












yang dah buat sila abaikan. yang belum buat sila buat! nak jugak kenal korang dengan lebih lanjut lagiiii.. mari2 rapatkan silaturrahim antara kita!


ok, jom la join. lepas tu pergi paste link entry blog korang kat incik mulat, tuan punya segmen. klik kat SINI tau.

lepas buat ni aku rasa makin sayanggg kat blog aku... hehe!

12 comments:

.:padie_eyla:. said...

waaaa.. kena tag laaa.! hahaha. coming soon.! ;p maseyhhh fatin.!!

Mata Hati said...

saya pun sayang jugak blog saya...^^

Atika Natasha said...

rajinnye die update bl0g..ika kdg2 1 p0st p0n dah blurrr..taktau nak p0st ape..huhu..p0st je ikut kpla sndirik..=)

Mujahadah said...

panjang ni...nnt mJ wat ye.... :) thanks dear

Encik Tikus said...

thanx for the tag woo =)

Gen2Merah said...

hehehehe.. kena tag plak. Panjangnya nak jawab tu.. hehehe.. Simpan dulu ek.. nanti sy siapkan.. ngehgehe

Amni said...

serius ke ada orang kutuk? jahat giler la kan... haih....so far, tak pernah lagi kena kat blog... mungkin sebab saya baru lagi kot... hoho.....

NOOR FATIN said...

eyla: hehehe ok! sama2. hik3!

mata hati: saya pn :)

atika: skrg ni idea tengah mncurah2. hehe

mj: ok mj. sama2 :)

encik tikus: sama2 :)

gen2merah: ok :)

amni: yup. ada. haha tapi abaikan je. kita tau apa kita buat. heee :)

Myfrin's story said...

Salam, fatin. Terima kasih kerana sudi juga tag kak ya. InsyaAllah, kak akan buatkan entrinya, hehe.....

eva.syg.evo said...

huhu..nama ak d tag..i loikee,,
ni yg nk kne jwb jgk nih..ehee..
i will fatin..=) tq!^_^

Mujahadah said...

http://mujahadahmardhiah.blogspot.com/2010/12/i-love-my-blog.html

DONE!!! :)

NOOR FATIN said...

salam kak imun. ok3! :)

eva: hehe! :)

mj: wah! thanx mj!

ARTIKEL RAKAN BLOGGER