Thursday, August 4, 2011

TUTORIAL : CARA BUAT KOTAK IKLAN PERCUMA

salam..

atas permintaan beberapa orang blogger, aku buat tutorial cara nak buat kotak iklan percuma macam yang aku baru je buat hari tu. hehe ilmu perlu dikongsi ye dak? kui3. insyallah, aku pun dah tau cara nak buat, dengan bantuan chempaka sari lagi. haa...

kalau aku tak buat sekarang, tak tau bila boleh buat, sebab busy sikit sekarang. maklumlah kerja =p

tutorial cara membuat kotak iklan percuma!

1) sila pergi ke http://abcdead.com/ kerana di sanalah anda akan menjumpai kod untuk membuat kotak iklan percuma itu.


2) sila daftar dahulu di http://abcdead.com/, baru la anda dapat lihat kod tersebut. daftar dulu ye akaun kat sana! :)


3) selepas daftar dan selepas buat pengesahan di emel, sila klik http://abcdead.com/iklan-percuma-5-jam.html atau pun yang tertulis iklan percuma 5/10/15/24 jam..




4) ada beberapa tab selain dari kod untuk membuat kotak iklan tersebut. boleh la usha satu2 ye.nak ubah gambar 'advertise here' pun boleh, nak ubah gambar 'image not available' pun boleh.. dan diberikan contoh pengubahsuaian iklan.

contoh : untuk kod bagi kotak yang pertama, diberikan kod untuk letak 6 iklan. anda boleh edit untuk menjadikan, 3,4 atau 5 kotak iklan. hehe..segala cara2 telah diterangkan di ruangan contoh pengubahsuaian iklan.

5) nak urus iklan anda di sini, sila scroll ke bawah di ruangan kod iklan tersebut. terpulang pada anda samada nak buka ruangan iklan selama 5 jam, 10 jam, 15 jam atau 24 jam. lepas tu edit la ayat iklan anda dan kalau anda rasa ada orang telah menempek iklan yang tak senonoh ke dan sepatutnya tak patut ada, anda klik je gambar tu dan buang iklan tu. segala urusan pembuangan iklan tak sepatutnya berada di tangan anda. hehe..

6) lepas tu copy la kod yang diberikan. kalau dah edit semua tu, sila refresh dulu untuk dapatkan kod yang sebenar selepas diedit.



7) lepas tu pergi ke blog anda, pergi dashboard >> design >> add a gadget ( kat sidebar) >> html/javascript, paste kan kod tersebut. dan save!

8) dan jangan lupa tarik kotak tu ke bawah kotak header. seperti yang aku dah bulatkan tu. hehe. letak kat situ kalau ada mahu kotak iklan berkedudukan seperti blog aku.

9) save dan tunggulah sapa2 nak iklan kan blog beliau di blog anda. kehkehkeh


aku dah cakap awal2 ek, iklan churp churp ke says ke, MLM ke, aku akan delete serta merta. hik hik aku terima iklan blog anda dan iklan blogshop anda sahaja. paham? :P

kalau ada sesiapa tak paham atau keliru atau apa2 la, tinggalkan komen di kotak komen ni. nanti aku akan terjah blog korang k! ;D



mungkin anda berminat??












15 comments:

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

leh ar letak iklan kat sni..

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

p/s: PUO tu politeknik ungku omar,ipoh.. heheh =)

sizuka[Izzati] said...

terbaik!

BM said...

hai fatin..
selamat berpuasa...
baru update...hehe...
nice tutorial...

IzwanNie Ey-nia said...

lama xmai cni.. tuan umah apa kbr? =)

merahitujambu said...

bagus laa fatin x kedekut ilmu..salam ramadhan..=)

Bui Junaidi said...

dtg2 terus tinggalkan banner dekat kotak iklan tu..hehehe

sahromnasrudin said...

bagus iklan nie..trime kasih ya

velasrizal said...

i letak iklan churp2 byk2

asfira aminuddin said...

nak cuba lah. tp i tau nanti mesti tak jd sbb ini salu tak paham arahan. hikhik :P

teyn teyn said...

Ooo .. begitu caranye ..

tq sharing .

Alfi Ramadhani said...

thanks 4 da info.. :)

NICETEAMRO said...

kunjung lah blog saya kembali :)
http://cityiklan.blogspot.com
http://iklancoffee.blogspot.com
http://andaforex.blogspot.com
http://singgahiklan.blogspot.com
http://iklandimalaysia.blogspot.com
http://incomeiklan.blogspot.com

fieda said...

THANKS for info ni..kak fieda linkkan entry ni kat kat sini..

http://mylovely-fieda.blogspot.com/2011/10/jom-la-tampal-banner-korang-kat-ruangan.html

Paris Lipton said...

tengok tuto ni..hehhee

ARTIKEL RAKAN BLOGGER