Monday, August 8, 2011

TAK PERLU BUAT FACEBOOK BARU KERANA MAHU PING BLOG

salam..

facebook adalah medium yang paling mudah untuk kita promote blog. traffic akan meningkat hanya kerana facebook. cuma perlu ping blog kat setiap grup blogger yang kita join.

baru2 ni aku ada terbaca pasal dua tiga orang blogger tulis blog pasal diorang kena hentam dengan orang lain yang tak de blog, sebabnya diorang selalu ping blog kat facebook. jadinya, bila kita ping blog, kebetulan, orang tu sedang online, penuh la naik kat news feed kita. dia kata rimas dan tak suka. ada yang sindir2 dan berkali2 tulis kat wall, suruh si blogger ni remove dia dari facebook sebab tak tahan dengan ping blog blogger tu..

persoalannya, macam la facebook dia tak de button unfriend. ye dak? kehkeh

anyss pernah juga tulis status, tanya perlu ke kita buat facebook baru hanya kerana mahu ping blog kita? perlu? perlu?

pendapat aku, tak perlu!! haha. pendapat aku la kan~

sebab2 tak perlu kita buat facebook baru hanya untuk ping blog :

1) kita ping dalam grup, bukan kat wall atau status kawan yang lain~ dia boleh marah kalau kita semakkan wall dia dengan entry terbaru kita.

2) kalau dia komplen kata semak news feed dia, suruh dia hidekan nama kita kat news feed. boleh rasanya. haha. so apa yang kita update, takkan keluar kat news feed dia la. langsung tak kan. gunakan dengan sebaiknya button yang diberikan. hehe

3) kalau tak boleh terima jugak, remove je la kawan. hik2

pada pandangan aku, kawan yang betol2 kawan takkannya dia nak remove kawan baik dia hanya kerana dia rimas blogger tu dok ping blog. ye dak? kui3

kat news feed aku, hampir 98% aku akan tengok kawan2 aku ping blog. tu tak termasuk grup2 lagii. haaa. banyak gila kot. tapi tak pernah pula aku rasa sakit hati~ tak tau kenapa. keh3

aku ada buat research tadi, antara blogwalking dan ping blog, ping blog lebih berkesan. percayalah. keh3. aku selalu blogwalking kat blog yang datang blog akuuu. ;D

'



antara grup yang aku masuk dan ping blog :


mak aii,. tak sangka aku punyala banyak grup aku dah join. keh3. korang pun join la okay! kembangkan blog anda. bertemu dengan blogger2 lain, mintak pendapat diorang, jangan sombong, jangan membenci, insyallah, semua akan berjalan lancar.

kebanyakan blogger tak sombong, aku kalau ada masalah pasal blog ni, aku akan tanya sapa2 dalam mana2 grup, selalu diorang bantu. best sebenarnya. terpulang kepada diri masing2 jugak kan :)

lain orang lain pendapat ;D

aku dah pasang button like!! hik hik




21 comments:

iz said...

errr...cheq selalu ping blog kat pingler.com je..
huhu..patut x ramai baca..kesian kan?hehe

AIZAMEV said...

aku cadangkan pengiklanan blog melalui ping website seperti Apesal, Oh Belog, GengCyber..

tak perlu promote.. juz submit link url entry kita, nanti dorang promotekan..

disamping tu, kite pun turut mempromotekn entry orang lain kat blog kite..

seriusly, aku try dalam 3 minggu, traffic naik mendadak giler..

Monster Siti said...

kahkahkah! aku dah remove dia, haa! tp dia bukan kawan aku aaaaa. lololol jangan risau tin, kau kawan aku. aku sayang kau, aku TAK AKAN remove kau. hikhik!

Gen2Merah said...

syukurlah kalau saya ping di facebook, kawan2 takda plak yang hantam saya.. ekeke.. paling pun dorang wat dono ja tak buka.. hihi

anyway, thanx ya sharing ping blogger tu.. nanti saya nak ping dalam grup tu plak

Heidi Shafiq said...

nak ping kat wall ko lah... :P

Umedia Network said...

Nice2. Nak test juga lah join group yg Fatin join tu. hee. :)

nub said...

canggih. ada like. hehhe

Cik Rose Cute said...

jom! join sini...

http://hairuliza-anakku.blogspot.com/2011/08/segmen-simple-nak-join-bloglist-nasz.html

Apa ping Your Blog tue....Akak tak tahu la hihihi Sorry...

JIJI YU said...

aku tak kesah..

Cik Gee said...

tapi gee pulak yg naik segan sbb slalu ping blog kt fb.. muahaha..

bunga said...

bunga xlayan snagat fb..hehee...xsempat..ahaha..

sizuka[Izzati] said...

chill chill sudah.bukan xbleh ignore kan.teeeheee.

Farah Shamsudin said...

nasiblaa takde yang bising kat akak bila akak ping blog..:)

merahitujambu said...

dah ramai ckp pasal ni..napa perlu x suka..kata nk BW..itu lah gunanyakan

MataHati @ MH said...

ping tu apa ekk? nak tinggalkan jejak ke?

sifu im said...

betul tu..xyah nk wt yg baru..delete je mane2 friend yg ase di bnci..haha

sahromnasrudin said...

penangan facebook nie cukup besar kan..biz leh berjaya di fesbuk gak huhuhuhhhh

Maii Yusre said...

Alahai..maii tade effbe laa..hehe..tatau pulak ada masalah cam gini..teruk betul orang yang tak suka kita ping blog tuh..dia punya status yang tah pape lagi menyemak.. :D

chiLleD...!! said...

xpnah buat pun..blogging pon jarang2..huhu..bnda trjadi kt kwn..hri tu dy siap announce sape2 yang tk suka dy wat cmtu, sila ckp n dy akn remove friend..kesian..hu

Tukang Karut said...

aku berfb untuk ternak ikan je... huhu...

man said...

kdng2 layan fb bosan jgk

ARTIKEL RAKAN BLOGGER