Friday, June 24, 2011

TUTORIAL : CARA BUAT TAB MENU DAN TIMBANG BERAT BLOG

salam..

atas permintaan beberapa orang blogger, antaranya finaz jaafar, nazirah, syahnia, bunga dan liyana, tentang post yang sebelumnya ni pasal tab menu, aku ambil keputusan untuk buat tutorial. hehe. ilmu kan, apa salahnya kita share2, aku dah test buat menu tab kat 3 blog aku, blog yang public ada dua, private satu. hehe okay la. ketiga2 aku boleh buat ikut cara yang sama yang aku belajar kat google..

dah lama sangat aku tak buat tutorial. dulu2 aku buat jugak. hehe., tak apa la, nanti aku buat tab menu 'tutorial' pulak k. hehe ada dulu2 aku buat. lupa dah :P

harap korang faham la ye tutorial yang aku nak ajar ni. keh3..

..tutorial ini dibuat di blog private aku..


1) mula2 sekali korang pergi kat dashboard >> design >> page elements. tekan design je automatik keluar page elements okay. sila klik ADD A GADGET di bawah header anda. di bawah header ye, bukan di sidebar. rujuk gambar di bawah..


aku padam nama header aku tu. hehe dengan kaler merah. korang tengok yang aku petakkan tu okay?




2) seterusnya, klik PAGES. kat bawah2 sikit. ada yang terletak atas sekali, ada yang ke bawah sikit. cari perkataan PAGES tu okay. dan klik button + di hujung PAGES tu. rujuk gambar di bawah..

klik PAGES tu okay? klik + di penghujungnya tu..



3) seterusnya, akan keluar page ini. anda hanya perlu menekan button SAVE tanpa perlu mengedit apa2. lepas tu save lagi kat page elements tadi tu.. macam biasa..


aku print screen ni akhir sekali. sebab tu aku putihkan yang tertulis kat situ ;D




4) kemudian, tanpa berlengah lagi, pergi ke POSTING >> EDIT PAGES.




5) selepas klik EDIT PAGES, anda akan jumpa gambar seperti ini (sila rujuk gambar di bawah). terus klik NEW PAGE yang dah aku bulatkan tu..




6) seterusnya, selepas klik NEW PAGE.. akan keluar kotak post macam NEW POST yang kita dok tulis blog selalu tuu..


yeah. seperti ini ;D



7) kemudian, tanpa membuang masa, tulis la apa korang nak. hehe sebagai contoh, aku tulis biodata sebagai page title dan menulis sedikit ayat. baca cepat! ;D lepas tu saving dan publish page!





8) dah berjaya publishhhhhhhhhhh. hehe..



9) seterusnya klik VIEW BLOG untuk melihat hasilnya.. cuba tengok kat bawah header anda, ada HOME, BIODATA kan??? HOME tu boleh edit. haha..





10) klik biodata dan.. anda akan lihat ayat yang baru sebentar tadi anda tulis di ruangan kotak post.. sama kan? hehe..

sudah siap!!! ;D



11) kalau nak buat tab menu yang lain, sila ulang langkah 4 hingga langkah 10. begitulah seterusnya. buat la tab apa pun korang nak. keh3..


aku buat dua tab ;D korang boleh edit, delete atau view tab menu tu. klik aje okay :)


yang aku ajar ni basic tab menu sahaja. yang ada glitter, cartoon, tulisan comel2, aku tak pandai. dalam proses pembelajaran. haha. insyallah kalau aku dah pandai, aku buat tutorial lagi k. benda tu agak rumit sikit la sebab sampai sekarang aku try tak jadi2 lagi. ahaks. ni cuma basic je. janji blog aku kemas dan teratur. ;D



oh ya. kepada yang terasa nak timbang blog, marilah sini. senang saja. sila timbang blog anda sekarang. blog yang 100kb ke bawah adalah ringan. aku dalam kategori berat jugak la. sebab 180kb++ kan. hakhak. tapi boleh la nak loading, tak la tersangkut2. heheh..



klik atas ini okay..

nanti akan keluar gambar macam ni. masukkan link blog anda dalam kotak besar tu, dan tekan check! haha lepas tu ada la berat2 blog anda ;D


jika ada yang tak paham lagi, sila komen di kotak komen ya. hehe. nanti aku akan bantu yang aku mampu okay? :)

aku rasa selesa pulak bila pakai tab menu ni. dah aku rasa macam nak letak banyak2 tab. kahkah sikit2 sudahh. yang penting2 aje ;D

maaf banyak2 kalau ada salah silap atau terlepas pandang ketika buat tutorial ini.

yang aku harap, sepah jadi juara malam ni! go sepah go! habis madu sepah tak habis2. ;D



mungkin anda berminat???

menjana pendapatan sampingan sambil menulis blog.. KLIK SINI

dapatkan samsung galaxy S II sekarang!! KLIK SINI

rahsia peribadi LADY GAGA.. KLIK SINI

hadapi masalah jeragat hitam dan kulit kering?? KLIK SINI

touch your elbows, does it feel like elephant skin?? KLIK SINI





23 comments:

deeya said...

waaaah ! cam best jerp .. nantilah kalau rajin buat . skrg nie nak update pun ta sempat .. bz ! jadi malas plak lelame . hehe ~

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

bgosnya fatin wat tutor..

berguna!!

Kakzakie said...

Bagus Fatin... tapi kakak nie bukanlah banyak isu nak publishkan cukuplah macam sekarang yg serba kosong, senang sikit....

al_hakim said...

tq atas perkongsian..=)

merahitujambu said...

nak buat laa tutorial ni...hehehe.time kasih!

Cik Ezy said...

blog cik ezy masih slim..
ekeke

sizuka[Izzati] said...

nice tutorial.ehehe.

sahromnasrudin said...

assalamualaikum

trime kasih atas enteri ini..ia sgt membantu

Finaz Jaafar said...

huwaaaa...terharunyerrr fatin watkan tuto untuk kite!!!!
tenkiu taw ! nnt kte try wat dgn gigihnye..ngee=)

puteraduyong said...

wah...dah pandai rupanya... ;)

JIJI YU said...

ahah dah lame dah aku nak wat benda ni..

Finaz Jaafar said...

fatin, nnt usha entry time kasih kte esk ek..

velasrizal said...

fatin wat tutorial letak burung twitter ni

Mawar Berduri said...

dari hari itu lagi nak try buat benda2 macam nie.. tapi tak reti sangat.. hua.. yang bab timbang blog tu da try da.. :)

Siti Mashitah Saidin said...

dah boleh bukak kelas toturial

.m y z. said...

wahh detail habis! hehe. ekceli tab menu yang cantik2 tu senang je nak buat :)

blog ziema 163.2kb. macam berat je T__T

RepublicAku said...

fuyooo....baguslah ...mudah bagi aku nak buat nanti...senang aku nak bertanya2 mcm2 nanti...keh3

Nasriq said...

adei... penin penin... x jd pun...

asfira aminuddin said...

wah, die dah pndai jd tutor la. good job dear! :)

AIZAMEV said...

blog aku, http://aizamev.blogspot.com/

size: 113.82KB
Load Time: 0.17 seconds
Average Speed per KB: 0 seconds

nice..!

kay_are said...

tutorial yang berguna.. thanx sebab sharing.. tak pernah tau pun nak wat bende tu sebelum ni.. huu

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
generasi kawasaki ninja dan kips

yupppp aku pun dah buat dahhh senang pembaca nanti nak cari bahan.... thanks mengingatjan ajar kita semua yerrr

hamba Ilahi said...

salam..nak tanya, macam mana pula nak letak tab. dalam tu semua bloglist yg kita follow yer?

syukran~

ARTIKEL RAKAN BLOGGER