Monday, February 7, 2011

PUDING CARAMEL. NYUM3!

salam

hari ini aku tak tau kenapa aku tulis satu entry satu hari. hahahah tak tau la. internet slow kot. aku pun tak da mood nak bukak blog sangat. melainkan masuk contest je. haha. semalam aku majok dengan twitter. aku tak sangka yang twitter ada limit je kalau nak tweet. dan semalam masa syok2 tweet dengan iceq, nuruladhar, nina, , ev dan atie, tetiba dah tak boleh tweet sebab over limit.. arghh. aku rasa geram sangat2. haha hampir sejam jugak la aku terkandas kat facebook. lepas tu kena buli..uwaaa

semalam aku dan mama akhirnya berjaya buat puding caramel. sebenarnya aku tertengok gambar puding caramel kat blog ANNE. betol2 aku rasa terliur. hehe JUJU ada kasi resepi tapi tu la dah lama so aku pulak tak salin kat mana2., dia bagi kat wall kat facebook. penat la nak scroll nak cari.. waaa

so aku pulak tertengok gambar kat facebook. ada kakak mana ntah tag salah sorang kawan aku dalam facebook. aku terus pm kakak tu kat inbox. tanya pasal resepi dan dia kasi. yeay! aku cari2 kat internet, banyak sangat resepi. pening kepala aku nak pilih yang mana satu. ahaks. thanx kakak mimie!



loyang besar sangat. haha so puding jadi lebar gila. bulat. jenuh cari pinggan. hahha


puding setelah dipotong. hehe ranappp. sebab loyang besar kot. kalau loyang kecik mungkin jadi tinggi sebab padat. hehe

resepi:

1/2 tin susu cair (lebih setengah la tapi tak la sampai satu tin)
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar tepung jagung
telur 4 biji
125gram gula

masukkan semua dalam bekas. lepas tu pukul sampai kembang. lepas tu tapis. hehe.

100gram gula digunakan untuk buat gula hangus.

masukkan gula hangus tadi tu dalam loyang yang telah disapu dengan marjerin di sekelilingnya.lepas tu tuang pulak bahan yang buat puding tadi tuu. kukus 30minit. lepas tu biarkan sejuk. baru terbalikkan dan tuang ke dalam pinggan!

lepas tu makan la. haahha!

puding caramel ni tak boleh la makan selalu sebab manisss. boleh je kurangkan gula dalam tu tapi jadi tak sedap la kan sebab tak manis. haha jarang2 makan tak apa, jangan kerap makan. kang sakit lain pulak yang datang. heeee.

1st time buat rasa puas hati la. cuma nak kena bagi tinggi lagi. hik hik masa nak kacau gula hangus tu, tangan mama melecur terkena gula tu. adess. panas kot. aku tak buat gula hangus tuu. buat bahan untuk puding aje. keh3..

dah boleh kawin kan? err

20 comments:

nelly said...

wah . . sedap tu !!!

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

mak ak slalu wt almost stp ptg dlu..
n xske letak karamel 2..
tp tmbah kismis..
n xgne tepung..

merahitujambu said...

lama dh x layan puding ni..adeh..leleh dh ni

DiaUmaiNiNaz said...

wah sedapnya puding tu..ko ni buat Dinaz meleh jer air liur ni...
memang Dinaz tak pandai langsung buat kuih muih ni...tu la pasal ..semua harapkan ibu je.

CahayaCintaIlahi said...

fatin2 da bole tawen da cpt tawen hehe.. nt nak ckt buatkn tuk chy bole? ngee

Mr.NS said...

ltk bking powdr la..kasi tgi..haha..

Cik Embun said...

fatin... yummy2...nak sikit...

Hanisah Safian said...

adehhhh lapo la pulak! bak sket!! sape suroh tunjok! :P

Nur Farah Hani said...

sedap!!.. dah lama tak buat.. dah lupa da cara nak buatnya... hehehe...

iekasub said...

aaaa! puding caramel!! sukaa!

lavender harum wangi said...

oi~ rajen nya.. nak jugak nak jugak... bak sikit post kat aku.. haha :D

senydream said...

waaaa fatin saya mmg suke makan karamel ni!..nak2 dibulan puase mmg xpernah miss lau p bazar mesti nk beli even harganyer mahal!..alang2 fatin dah bagi resepi ni sok atau luse sy pon nk cube buat gak la leh kan?...hehe2..nnti cube makan y saya lak tau..hehe2..:)

Azmi said...

nyum3...fatin suka la update pasal makanan kan?? macam tau2 je perut sedang lapar..a.duh3....

mie said...

wow!!
sedap ni..
ehehheee

chiLleD...!! said...

puding memg bes..hehe

::astonishing az:: said...

bley try ni..feveret tapi x reti buat

en_me said...

kawenn sonok tauu.. ihiks

sahromnasrudin said...

sy suke makanan nie..setiap kali kursus kat hotel, balik mesti suruh wife masak hehehehe..sedap walau sgt manis...

oya said...

bole sgt kawen..
nak caramel...

abadi romeo said...

makan tu memang la sedap...panas satu badan yang tak boleh tahan..kalau musim hujan OK..kalau musim panas silap2 boleh jadi Tarzan

ARTIKEL RAKAN BLOGGER