Friday, February 11, 2011

ANDA KURUS?? 10 SEBAB BERAT BADAN ANDA TAK NAIK!

salam

good morning!! hari ini aku nak buat post pasal orang kurus pulak. semalam keyword kat nuffnang aku, cinta orang gemuk. wahaha lawak gila. tadi aku terjumpa artikel pasal orang kurus dan aku buat research sikit, kenapa orang kurus tak jadi gemuk-gemuk sampai la sekarang. banyak sebabnya. aku senaraikan 10 aje la k.

so kepada orang2 yang kurus kecuali aku, (haha), boleh baca post ni sampai habis:

1) KURANG MAKANAN
- anda perlulah membekalkan kalorie surplus. pastikan tenaga bekalan makanan melebihi tenaga yang dibakar.

2) SENAMAN PEMBERAT YANG KURANG BERKUALITI
-anda perlukan catalyst iaitu senaman pemberat yang wajib! tetapi pastikan senaman pemberat yang berkualiti!

3) TERLALU AKTIF
-bila anda terlalu aktif berlari atau apa2 saja, sangat sukar untuk menambahkan berat badan. makanya, anda perlu tingkatkan lagi pengambilan kalori dari makanan.

4) TAKUT PENAMBAHAN BERAT LEMAK!
-semua orang takot dan risau sebab penambahan berat lemak! tetapi, sila tambah berat terlebih dahulu, baru fikir pasal lemak berlebihan.

5) SALAH PILIH SENAMAN.
-lupakan senaman jogging dan badminton. beralihlah kepada senaman pemberat.

6) TIDAK KONSISTEN.
-sama macam menurunkan berat badan, menambahkan berat badan bukanlah sesuatu kerja yang mudah dan mengambil masa yang singkat. ia perlukan komitmen sepanjang hayat!

7) OVER-TRAINING
-setiap kali anda melakukan senaman pemberat pada mana2 otot, anda perlu rehatkan otot berkenaan selama 48-72 jam. ini untuk membolehkan otot tersebut membaiki dan kuatkan diri.

8) BERGANTUNG KEPADA SUPLEMEN!
-jangan bergantung kepada weight gainer dan makanan tambahan yang lain. tanpa pemakanan asas dan makanan berkualiti, usaha anda memang sia-sia.

9) ADAKAH KEKUATAN ANDA MENINGKAT?
-rujuk otot anda setiap kali melakukan senaman. jika rasa anda semakin kuat, makanya otot tersebut telah membesar.

10) TIDAK CUKUP PROTEIN.
-protein adalah sumber tumbesaran otot. pastikan anda makan 2g protein untuk setiap kg berat badan anda.

sumber: KEVIN dan diolah penerangan oleh aku. :)

kurus-kurus jugak, kesihatan tetap kena jaga. gemuk-gemuk juga, kesihatan tetap kena jaga. samada anda kurus atau gemuk, kesihatan tetap kena jaga. penyakit tidak menyerang orang gemuk sahaja tetapi orang kurus jugak berisiko.. sama2 la kita jaga kesihatan kita. semua manusia perlukan keyakinan diri yang tinggi baru hidup boleh maju :)

23 comments:

Lynna said...

haahahahahah.. aku aktif tp x kurus pon.. hahaha

merahitujambu said...

NI POST UNTUK SY KE FATIN.UHUK..NAPA SY X GEMOK2...SUMA TU DAH LAKUKAN..TAPI X BERJAYA..UHUK

kau kesah ke?? said...

wah kalau camni aku ikut lah sepuloh sebab tu.

*luv Syahnia* said...

kak..camne bdn kurus
tang peha je naik..
adehhhh..bencik lah
*bsykur2 ^__^*

faizahfyn said...

haha patut lah..x boleh jogging rupanya :P

lps ni kena mkn protein bnyk2 nih..thnx for the information :)

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

salah 1 cre nk gemuk ialah ambil mknan yg tggi kandungan lemak spt produk tenusu..
tp ak g supermarket..
sume susu n yogurt pn kurang lemak..
skg nie siap ade yg 0% fat lg..
1 1 nye yogurt yg sesuai tuk org kurus cme calci-yum..T.T

p/s:bole wt aduan kt majlis pengguna x??

NOOR FATIN said...

calciyum bukan utk tggi ke? err. aduan ttg apa? haha

lavender harum wangi said...

uuuu~ aku kurus.. :( apa yg aku mkn, sama je dgn apa yg adik aku mkn.. tp kenapa aku kurus dia berisi? org kata metabolisme tinggi, so aku kena mkn double ke? zzzzzz...

Azmi said...

kalsium bkn utk tinggi jer tpi utk menguatkan tulang...
pastu kalau nak tambah berat actually kena tambahkan pengambilan protein...

Wan Fakhrul Rin said...

Ohoh. memang kene sangat lah utk org keding mcm Kee ni.. haha.. Mohon copy ye fatin :) Mahu buat rujukan. pls n thx

nazirulhazwan~ said...

err, den da kemok kot, hehe cara mudah, sila makan betol2 sebelom tido

Balqis Riza said...

id give anything to hv 10 reasons as the above..haih~

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

fatin, calci-yum je yogurt yg ak jmpe xde perkataan 'low fat'..hahaha
nk wt aduan spye jgn asyk wt mknan tuk org berisi je..
nnt org kurus ssah nk tmbah lemak..huhuhu

p/s:cheese pn ade yg low fat skg!!

Imran nyambek said...

gua rajin berlari..ngeh3

za petrelli said...

ptg ni nak jogging ah

eita said...

hahahahha...ptt ahh..aku dh la aktif...tp bab2 mkn...tak ley kalah..mgunung bila mkn...

JIJI YU said...

di sebabkan aku dah kurus..setau aku..kalo orang yang kadar metabolisme tinggi pon mmg susah sgt2 nak gemok..

JIJI YU said...

di sebabkan aku dah kurus..setau aku..kalo orang yang kadar metabolisme tinggi pon mmg susah sgt2 nak gemok..

JIJI YU said...

di sebabkan aku dah kurus..setau aku..kalo orang yang kadar metabolisme tinggi pon mmg susah sgt2 nak gemok..

Myfrin's story said...

Salam, fatin. Dulu kak kurus cikeding...sekarang ni berat dah 60kg, tak la berat sgt tapi boroi...rindu pula time kurus, hehe...

sahromnasrudin said...

berat badan sy memang kurus sehingga doktor tak beri kebenaran utk saya derma darah huhuhuhh

mie said...

uihh!!
ada benarnya disitu..
eehheee

Amni said...

part aktif tu memang betol sangat2.. amni emang sangat aktif.. sebab tu makan banyak pon tak jadi ape.. huhu... tu yang kering je.. haha..

ARTIKEL RAKAN BLOGGER