Friday, June 25, 2010

BERJAYAKAH AKU MEMASAK SPAGETI???

salam..

dah dua hari xupdate blog. haha xde idea nak tulis apa. blogwalking je la sambil follow2 org, click nuffnang org sana sini, komen2 post org n macam2 lagi la..heeee... aku xkedekut okay nak click nuffnang tu..sama2 membantu ye x?? haha pantang jumpa iklan kat blog sapa2, mesti aku akan click. tak lupa jugak kpd yang promosi link youthsays, thanx! banyak jugak aku dah tekan. boleh kata semua yang promosi aku dah tekan support campaign.hihi cuma aku je belum buat lagi.. nanti2 laaa~ wee..

spageti? setakat ni aku belum penah makan sepinggan spageti. haha pertama kali tgk rupa spageti masa sem3 kot, keluar dgn anim, dia makan kat pizza. rasa la sikit. kali kedua, makan kat pizza jugak. masa tu dating dengan kak ika, jawe, kak liza dan bada. itu pun kongsi sepinggan dengan bada. dia pun tak penah makan. masing2 dok tolak pinggan. haha lawak2~

so tetibe aku mengidam pulak nak makan spageti. n teringin la nak buat spageti. haha adoi. tadi keluar pegi beli barang dapur. masalahnya aku ni tak penah tgk spageti dalam plastik atau kotak. maksudnya spageti yang belum di masak. haha sedih kan? nak buat cam na. orang kampung =p.. hik3~ tadi jalan2 la cari spageti. aku membayangkan spageti tu dok dalam plastik macam bihun.

pastu cari tak jumpa2, tetiba mak aku jumpa dlu. ni haa,,spageti. dia tunjuk dalam plastik.. erkk! aku kata, tu spageti ke chopstick? cam lidi je. adesss.. bukan kot. ahahaah pastu tengok pulak makaroni. makaroni aku kenal sebab kak ika selalu masak..hihi.. pastu mula2 nak amik dalam plastik, tapi aku takot. aku cakap, mak, kalau ni chopstick cam ne? hahahahahaha..

so terjumpa la spageti dalam kotak. xnampak la rupa dia. so aku amik tu.. hahahaha..



aku beli prego. haha aku beli benda ni dua je. bahan2 yang lain xtau. haha aku usha gak resepi2 kat dlm internet, bermacam2. haha tapi aku ingat nak cipta resepi sendiri la..weeeee


ni minuman wajib. arini terlupa sebenarnya nak amik ribena. tgk2 ayah aku dah amik. bukan satu tapi dua! yeayyy!! amat memahami anaknya..kui3. mama kata satu utk bulan ni, satu utk bulan depan..errrr



malam ni aku nak masak spageti sambil dibantu mama aku..agak2 nya sedap tak? hahah takpa2, first time. hahahah~~


--sapa2 yang mahir buat spageti, bagi resepi boleh? heeee... mana tau boleh mencuba lain kali pulak.

--berjayakah aku pd malam ni??


bye bye.

6 comments:

sweetsal said...

eh eh nak masak spagetti ke?..buat la sedapp2..nti post kt sini ye..kita selalu gak buat spagetti bolognise dan carbonara..mmg terangkat habis..klu nk resepi carbonara blh cari kt entri yg sebelum ni punya..selamat mencuba, hehe

oh nada said...

haaaaaa. mai nak ajaq. ahaha.

mula2 ptong bawang putih ngan bawang besar. kecik2. potong bentu cube tu. tak pon nak mesin terus pon ok. ptongggggggg sampai kecik. lepas tu tumis lah. api bukak kecik ja. jgn besar2.

lepas tu masuk daging cincang. letak la air sikit. tapi jangan la banjir sgt nanti jadi mee kuah plak. ahaha.

lepas tu bila daging dah masak, dah macam empuk.(empuk ka? ahh bantai ja) letak la sos prego tu secukup rasa.

masa ni boleh letak sos cili jugak, sos tomato ka. tapi jangan la masam sgt sampai rasa sos. bg sedang2. rasa2 la. letak sos tiram. kalau dah letak sos tiram, tak payah letak garam. hee

letak la cendawan butang tu. hee sedapp. sosej ka. slurpp slurpp..masak la sampai memndidih.

nak pedas, masa tumis bawang tu, tumis la cili yang dah mesin tu jugak. letak cili padi ka. hee

letak la apa yang patut asalkan sedap. hee.. kuah tu jgn la cair. biar pekat2. baru masyukk..


heeeeeeee. itu lah cara saya buat spagheti. ni spageti org melayu. ahahha. pedasss. tak tau la betoi ka dak aku buat. tapi mcm ni la aku buat. ngaa..

membantu dak?

farysa said...

pagi pagi tgk gmbr prego pn dh leh lpar

sizukaDeboss said...

whoooaaa.cool cool.nnti da bjaya masak post masuk blog:))

sue@p.l.e.i.a.d.e.s said...

sue tau satu jer rsepi yg cam fatin mkn tue...

pizzahut!!hehe.. order n mkn..

NOOR FATIN said...

sweetsal. sedap tu! wuu~ ok, nti sy tgk.. hehe thanx k :)

thanx nada! banyak membantuu! heheheheh :)

farysa: hehe :)

sizuka: dah berjaya! hehe

sue: itu paling senang! hakhak

ARTIKEL RAKAN BLOGGER