Saturday, May 7, 2011

KENAPA LETAK COMMENT MODERATION =ALWAYS?? HEHE

salam..

lambat sikit update hari ini. heheh ada masalah sikit. okay, agak dah settle jugak la kan. okay, chilll. hahaha..

selalu aku blogwalking, aku terjah mana2 blog untuk komen, ada blog yang letak private la kat kotak komen. maknanya komen kita akan diapprove dulu baru akan muncul di kotak komen. selagi owner blog tak approve, selagi tu la tak de. hehehe.

macam aku la, aku dah lama set comment moderation sebagai alwaysss. dulu2 aku letak never je. sebab malas yang teramat aku nak approve sorang2, aduhh. kalau ada anon komen pun, aku baca then delete. biar je la orang lain baca dulu. hehehe..

tapi setelah sekian lama aku guna comment moderation ni, aku rasa makin puas hati.. hehehe


tengok ni. aku set always.


antara sebab musabab yang aku puas hati bila aku set comment moderation = always ni adalah :

1) of coz la terhindar dari anonymous! hahaha
- bila anonymous komen yang teruk2 bagi negatif ke apa, kita akan baca dulu. tak payah approve. delete je. senang. habis cerita :)

2) baca dan fahami satu2 komen.
- dulu masa aku tak private, bila orang komen, aku tak tau nak check kat mana. selalu aku akan bukak satu2 kotak komen. susah kan?? wuuu. bila aku dah private, aku akan check satu2 komen dan fahamkan apa dia komen lepas tu baru approve.

3) rasa lebih teratur dan kemas.
- aku rasa macam tu la. ikut turn la kan. haha rasa lebih teratur. kita pun tak serabut kalau dapat komen sikit ke banyak ke.. hehehe

4) bila ada hal private2, boleh je taip kat kotak komen.
- kot2 nak bagi num fon ke, alamat rumah ke apa ke, atau ada rahsia2 nak bagitau ke, tulis je kat kotak komen. lepas tu pesan la jangan approve. hahaha aku dulu2 macam tu gak dok komen dengan kawan. pakat dok private. hanya kami berdua yang tau. hehehehe sebab kalau kita tak approve, komen tu tetap dok kat dalam. orang lain tak boleh baca.

5) tapis2 komen.
- ada jugak yang suka komen panas2. maki2, hangin2, lucah2, kita boleh tapis. yang mana tak sesuai, kita tak payah approve. biar kita ja tau.. :)

6) senang nak balas jejak dan komen.
- cara aku blogwalking, aku akan pergi blog yang tinggalkan komen kat blog aku dulu. lepas tu baru dalam bloglist dan baru ke chatbox dan follower2 yang lain. hehe aku rasa senang nak balas komen bila aku dah approve, aku akan jelajah blog ikut turn komen tu :)


kalau korang, korang suka yang mana?? suka letak always ke never kat comment moderation tu??




11 comments:

Miss Tira said...

Tira guna never je. Eh ye ke. Hahaha. Entahlah. Tak kisahlah anon ke apa ke. Layankan saja. Haha (^^)v

cik azeya said...

saya gune never je. sebab malas nak moderate. (:

Azree said...

Hehe..bagusnya..

Hati tidak tergerak lagi,

Tunggu hati tertutup baru nak Private

;)

nelly said...

sebb tu pkai tu !
=)

cik teyn teyn said...

setuju2 ..

hehe ..

pakai always jugak.
hehe

Tauke Budu said...

bagi saya amat perlu sebab takut tak perasan ada orang komen so bila buat komen moderation boleh la tahu ada komen baru yang belum baca..kalau tak buat moderation kadang2 tak perasan ada orang komen

merahitujambu said...

time kasih info kamo syg..selamat hari ibu dekat ibu awk

Woofer Storm said...

sama gak pun..pakai dmi keselamatan diri..heheee

Myfrin's story said...

Salam, fatin. Kak pun sama, macam fatin juga, hihi....:)

Farhan Zulhusmi said...

samalah tu....farhan pun faktor-faktornya begitu juga....:-)

Darling said...

me langsung tak letak link komen pun. heheheheh :)

-darlingld-

ARTIKEL RAKAN BLOGGER