Thursday, April 19, 2012

TUTORIAL : CARA NAK DETECT ORANG YANG UNFRIEND KITA KAT FACEBOOK

assalamualaikum.. :)

kalau twitter kita boleh detect sapa yang unfollow kita, kita boleh detect sapa yang tak follow kita balik dan sebagainya, facebook jugak ada software yang boleh detect sapa yang unfriend kita, deactivated dan reactivated facebook diorang.. kita boleh detect dengan pantas sebab keluar kat notifications. hahaha~

tutorial ni aku jumpa dari blogger yang dikenali sebagai amny. yang ni versi dia, yang aku nak buat ni versi aku :) terima kasih ye amny sebab bagi izin buat tutorial ni~ heheh...

dah lama aku cari benda ni sebenarnya. haha ye la, bukan sepanjang masa kita nak check atau perasan sapa yang unfriend kita dari facebook kan. bila ada macam ni, kita tak payah susah-susah nak cari, terus keluar kat notification tau, tanpa disangka XD

ok kawan-kawan. mari kita mulakan tutorial ni.

mula-mula, KLIK SINI

nanti akan keluar page macam ni..


lepas tu klik kat perkataan download dan install tu. yang aku dah bulatkan warna merah tu. 




lepas tu keluar benda ni. klik continue. kalau klik discard tak la jadi apa2 ye dak? makanya kita harus klik continue. hak3



lepas tu nanti bila keluar macam ni, klik ADD. bukan cancel. :)



lepas dah klik ADD, automatik akan keluar benda ni. makanya unfriend finder telah berada di chrome milik anda. 

kalau tetiba tak de kan, apa kata klik kat bentuk spanar tu (macam gambar di atas), lepas tu  klik settings lepas tu extensions.


pastikan enabled ye :)

ok dah siap!!!

lepas tu korang boleh check kat facebook masing-masing ye ;D



selain nama profile kita, akan ada home, dan unfriends :)

klik kat situ, akan keluar macam ni la.. 

680 friends dalam facebook aku.
1 pending request tu maksudnya orang yang kita add tapi orang tu tak approve kita.. ekekekke mula-mula aku check ada 32 kot. aku cancel request semua habis. hahaha.. tinggalkan satu je :)

unfriend finder detected : 0 unfriends. kekekek



unfriend tu kat bawah events ye. macam ni. tu settingsnya. pandai-pandai la godek nanti ye. nak set tak nak dapat notification pun bolehhh XD




kalau tak da orang unfriend kita dari facebook, makanya tak de la..



kalau ada orang unfriend kita, akan keluar macam ni.. automatik. ni facebook orang lain punya. aku test kejap. kekekeke aku unfriend dia :)



sapa yang deactivate facebook pun kita dapat tahu. kebetulan semalam ada orang deactivate kan, namanya biarlah aku rahsiakan.. kui3

kalau dia dah on balik facebook, akan keluar **** has reactivated their profile.


contoh pending requests. ni aku add seseorang tapi dia belum approve. baru ja add. haha..

yang request ignored tu yang aku pernah add sebelum ni tapi diorang tak approve. 90% artis. serius. hahah ni mesti aku add masa mula2 ada facebook kan. lucu pulak rasa.. kekeke britney spears pun aku add tau.. gila2~ hahahah..

makanya aku cancel je la request semua tu.. hahaha..

amacam? best tak? teruja kot aku bila ada benda ni.. hahaha~ lepas ni kan kalau sapa-sapa unfriend kan, boleh la cepat-cepat mesej ucap terima kasih ye unfriend kiter, ahaks

dan sesiapa yang deactivated facebook senyap-senyap, takkan boleh punya. lalalala~ XD

sampai sekarang facebook aku masih tak bertukar menjadi timeline. agaknya mark dah luluskan permohonan aku untuk tidak menggunakan timeline.. kui3~ ;p

16 comments:

Marya Yusof said...

As salam Fatin,

Akak dah buat dah toturial unfriend ni... mmg xde yg unfriend tp akak yg unfriend org ade lah...buat semak je...kdg2 bkan kenal pun... teruk kan..hehehe... takpelah FB privacy cikit, utk yg kite kenal jekan... tujuan keselamatan pun ye jgk :)

☻UsaGi NaNa☻ said...

siyes ke??

are_lin@yu said...

hihi mmg tak tahu menahu hal ni fatin..sapa yg block semua tak tau..tq fatin..nanti lh la ayu cuba..;-)

roziahojijie said...

kalau sy tanak lah buat bende ni sbb takut nnt sakit hati pulak . sbb dapat tahu siapa yg remove kita dr friends dorg kan .

Mungkin 1 hari nnt sy cuba . Tengs for the tuto kak :)

kay_are said...

owh.. minah amny tu? kenal2.. kenal sangat.. em.. aku sekarang ni dah jarang2 ngan fb so tak kesah r dorang nak unfren aku ke tak. huu.. tapi rase macam takde je.. yakin gile aku kan? lol!

Tukang Karut said...

biaq pi la siapa yang dah tak nak kawan tu...

eita said...

akak biasa main game je alam fb....
tak tahu menahu pun pasal ni

Boni JLL3 said...

wah..memang menarik le menatang ni..haha

~~oOpEt~~ said...

bahaya juga.. kantoi kot.. haha

cici tembikai said...

babe thanks for the tuto . pernah nampak kat news feed hari tu tapi rasa insecure nak try sbb mana tahu virus ke apa -.-

sama , kita punya pun belum tukar timeline lagi . mmg taknak pun -.-

zaireey said...

tentu awak tak selesa tgk iklan myJodoh yang menempel kat blog awak ni. Tak mahu buang ke? sebenarnya ia masuk melalui waget yang awak copy. kalau nak tahu msg saya sbb saya pun pernah mengalami masalah yang sama.

V3nd3tta said...

salam ..
sekarang ini facebook sudah update ..
masih boleh jadi lagi ke unfriend ini ?

V3nd3tta said...

facebook sekarang sudah update ..
masih boleh jadi ke unfriend ini ?

NOOR FATIN said...

xtau la awak. sbb sy xpenah dah guna unfriend ni sbb fb dah update baru. haha

Akak Adek said...

wahhh...ada jugak ea...? kena try ni... tq yer =D

Abdul Wafie said...

tak boleh pun. kena guna laptop sahaja ke mcm mana ni

ARTIKEL RAKAN BLOGGER