Sunday, April 1, 2012

PING BUSUK DAN OH BELOG

assalamualaikum.. :)

hai! harini dah masuk bulan april. selamat tinggal bulan mac. alhamdulillah bulan mac yang dilalui dengan indah, tiada duka, alhamdulillah, syukur! ^__^ april, berikan ku senyuman kali ni. moga doaku dimakbulkan Allah. aku tengah menunggu sesuatu jawapan yang sangat bermakna. dan aku harap jawapan dia, YA, ekekek kalau tak, redha aje la. mungkin bukan rezeki! :)

tu la orang kata, kalau nak mulakan perjalanan dalam dunia blog memang tak mudah, tak senang. nak maintainkan komen 10+ untuk satu entry aku dah boleh maintain sekarang. untuk pengetahuan anda, blog ni telah aku tukar url pada 7 february yang lalu kot. rasanya la. keh3 

ok. kalau anda tukar url blog, umpama anda membina dan mula melangkah dalam dunia blogging. serius, macam baru lahir. macam tu la aku rasa masa mula2 tukar url. huk huk dah la bloglist tak sempat nak save, habis ilang semua blog orang yang aku letak dalam bloglist. aishh. nasib baik la ingat sikit2.

bayangkan dulu aku dah boleh dapat 100++ traffic sehari maintainnn selama beberapa bulan walaupun beberapa hari tak update blog. pehh susah gila kot. lama tu aku usaha nak dapat 100++ tu dalam sehari. bukan senang sebenarnya apatah lagi aku bukan popular. hakhak

hilang semua. :(

hari ni 1 april. nak dekat 2 bulan guna url blog baru. tapi traffic tak sampai 100 lagi. hahahahha.. 

tapi tak apa, BE aku tetap dapat, nak dekat dua ringgit dah. hahahahah.. :P pelik jugak macam mana boleh dapat sedangkan traffic aku 20-40 je sehari. tapi orang kata rezeki kan. terima aje la. hehhehehehe.

ni baru intro, belum cerita yang berkaitan tajuk lagi. *tepuk dahi*

aku baca blog sapa entah, diorang kata nak dapat traffic tambahan atau lebih, anda boleh guna dua web ni. haa. aku pun dengan terbuka hati nak join la.. keh3

pertama, oh belog dot com.

daftar macam biasa. tunggu approval dari pihak admin. akan dihantar ke emel anda. seterusnya boleh promote post anda di sana. tapi tu la, kena tunggu pihak admin approve dulu la. baru post anda akan dipromote. hik hik

tapi traffic banyak jugak dapat. alhamdulillah :)



ni ha post yang diorang dah approve. ada lagi, aku print screen yang ni aje ye. hhehehe

ada carta semuanya. lepas tu jangan lupa pasang widget. tengok sidebar aku ni. anda akan jumpa widgetnya. XD


ni la oh belog. com. >> http://www.ohbelog.com/

kedua, ping busuk.


yang ni aku guna lambat sikit dari oh belog.. aku guna oh belog dulu baru ping busuk. hehehe


anda log in ping busuk guna akaun twitter atau facebook anda. kalau tak da kedua2nya macam mana nak log in gamaknya =,=


yang ni pun best! post aje entry anda, jangan lupa pasang banner ping busuk, widget, lepas tu post la. hehehe



ni traffic yang aku dapat. yang expired tu aku tak tau la pasal apa. hahaha

tengok beza in dan out, banyak kan? :)


ni traffic nuffnang aku. dulu2 40 je, start 25mac, naik terus. walau tak sampai 100 lagi. tapi sikit2 lama2 jadi bukit ye dak? usaha tangga kejayaan! hakhak

naik turun biasalah kan ;)

nak dapat 100++ hari2 bila la agaknya kan XD


ni rujukan. antaranya facebook (paling banyak), diikuti oh belog dan ping busuk. :)

maknanya pengunjung datang blog aku melalui medium ni :)

sesiapa yang baru je ada blog, atau dah lama, try la daftar kat dua laman web ni. tapi diingatkan jangan taruh harapan nak traffic 1000 dalam masa sehari. hahha aku tak pernah taruh harapan. semuanya bermula sikit2 dan amik jangka masa yang lama. 

tak semua benda kita nak, akan dapat sekelip mata, kita harus sabar dan terus berusaha. itu caranya. sebab ada sesetengah orang baru je daftar nuffnang sehari, hari2 dok tanya bila duit nak masuk. T________________________T memang tak la kan. hehehe

selain dua medium tu, anda boleh jugak guna medium facebook. yang semestinya banyak menyumbang trafik pada kita. antara group yang aku selalu ping entry aku adalah..


itu antaranya la yang selalu aku masuk. kalau jarang blogwalking, ini la antara backup yang kita ada, iaitu promote entry kat wall group tu. hehehe

tapi selain tu, rajin2 la lawat blog orang, anda ping, anda merayu agar orang singgah blog anda, follow, komen tapi anda langsung tak komen, apatah lagi nak follow atau nak komen, memang jangan harap la kan. hakhak 

dan jangan menipu ye, haritu ada orang beria2 la cakap dia dah follow blog ni, dan dia nak aku follow blog dia balik. sebabkan dia beria2 aku check kotak follower aku, tak de pun yang bertambah, aku refresh banyak kali. tak de pun. aishh. lepas tu ada sorang ni pulak cakap dah follow aku, aku check aik, ada pulak. yang beria2 cakap follow tadi tak de pulak. heran. invisible ke. please jangan menipu kalau nak follower bertambah pun. gunalah cara yang bijak.

pasal traffic tak kisah sangat kot, tapi kalau komen, aku memang kisah. kehkeh dapat maintain 10+ komen untuk satu entry boleh buat aku tersenyum lebar dah :)

terima kasih kawan-kawan ^__^

14 comments:

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hehe chill, nak dapat trafik tu tak susah, nak dapat komen tu yang susah :)

atiqa aris said...

tags yg kat oh!blog tu ape?

are_lin@yu said...

wahh kira okla tu fatin..ayu bab benda ni semua tak tau menahu pun..hehe

| xDer | said...

dpt jgk BE tu hehe.. cadang guna Meta Tag bersesuaian, lebih berkesan untuk search engine. kalo guna SEO Tag lagi bagus :) InsyaAllah setakat 200 tu traffic flow licin aje tetiap hari

MaryaYusof said...

Thank you sharing ni...bersungguh2 akak baca...hikhikhik... Yg penting ade org baca blog pun dah kire cukup best bg akak... Nak make a lot of friends... Sb ilmu setiap org lain2, lg2 tang pengalaman tu... Thank you ye Fatin tak kedekut utk share...love u...xoxo ;)

kay_are said...

kalau nak cite pasal trafik.. memang aku ngaku r.. trafik aku tak tinggi mane pun.. mane pernah capai dekat2 100 sehari.. tak pernah sekali pun.. tapi xpe.. pelan2 je..

epics said...

Assalamualaikum. Terima kasih kerana membuat entri sebegini. Kami di busuk.org amat berbesar hati dengan entri yang memperkenalkan Busuk kepada semua readers.

Di kesempatan ini jugak, saya ingin menjelaskan fungsi expired itu adalah kerana post entri anda sudah lama iaitu melebihi tempoh 3 atau 4 hari. Dulu semasa kami membuat widget busuk, kami tetapkan selama seminggu, tetapi selepas ramai blogger menggunakan widget tersebut, pihak kami terpaksa kurangkan tempoh hari agar senang bagi pihak admin untuk manage entri yang di ping di busuk.org. Harap anda jelas dengan fungsi ini.

Terima kasih sekali lagi kerana membuat entri sebegini. Semoga industri blogging akan lebih mantap dan telus. Diharapkan para blogger menjaga content, gambar dan video yang di-ping di busuk.org.

- mya

eita said...

pasal benda ni memang blur tahap cipan....

yad'z said...

trafik saye tak penah sampai 100 pun dari dulu sampai sekrang. ahahhaa

adan said...

bagi aku berblog untuk aku merepek meraban dan mengarut.. heehehe..

berbalas komen.. give n take..

aku tukang komen ko yg ke sepuluh dalam ini entri.. sekian.. hehe

salam kenal..

nanakimie said...

oh,nana baru tau..heee...klo ping bsuk tu mmg xle joinla,xde akaun dua2 tu:)

amny said...

sy dah lama tinggal dunia blog.. traffik memang jatuh menjunam laa ..ehehhe

Mohd Ali said...

Saya pn traffik xpenah best

Rina Zainal said...

Tq info..nk try la

ARTIKEL RAKAN BLOGGER