Saturday, March 19, 2011

TERUKNYA KULIT MUKA AKU SEKARANG!! URGH

salam

entry kali ni berkaitan dengan aku sendiri. nak mintak pendapat korang dan berkongsi masalah yang aku hadapi sekarang. boleh kan? kui3

kulit muka aku sekarang dah berubah sangat! jadi kasar, jerawat naik banyakk, lepas tu mengelupas. aku malu rasanya nak keluar rumah lama-lama. hoho. sebab situasi macam ni terjadi masa aku form2-form4. dulu2 pun jadi macam ni. tapi sejak aku guna sabun taharah form4, sampai sekarang, perkara macam ni tak pernah terjadi lagi.

dan aku ni susah sangat nak ada jerawat. payah gila la walau nak jumpa satuuu! hehe. tapi aku tak tau kenapa jadi macam ni sekarang :(


gambar dari hp abah..


beberapa minggu yang lalu. gambar ni aku tak edit langsung. nak cerahkan ke apa ke, tak de okay. aku just tambah watermark and frame. aku dengan mama..



dan sekarang


beberapa hari yang lalu. gambar ni dicandid oleh abah aku masa kitorang pergi makan sata hari tu. saja aku tutup mulut tu sebab tak nak nampak ternganga sangat. gahaha..



teruknyaa!! waaaaaaaaaaaaaaaaa. aku tak tau la apa sudah jadi.wuu.

benda ni terjadi bila:

1) sabun taharah aku dah abis dan tak de duit nak beli, tunggu hujung bulan ni. kui3
2) start makan collagen, sebab dapat free je hari tu. aku tak tau la mungkin salah satu efek jadi macam ni.
3) stress, tension, minggu lepas aku hari2 menangis, bergado dengan dan aku rasa tension tahap gaban.

itu je la yang berubah dalam hidup aku beberapa hari yang lalu. tu je~ bab makan ke apa ke, aku tetap jalani kehidupan seperti biasa. dari dulu aku tak pernah la berpantang tak makan udang ke sotong ke apa2 la makanan yang aku biasa makan. tu yang aku musykil.

dua hari lepas, aku guna petua lama, cuci muka dengan serbuk teh. aku guna teh lipton je ha. serbuk tu aku kesat2 kat muka, cuci lama2 kat muka, gosok2 sampai hilang mengelupas tuu, lepas cuci dengan air, waa, rasa ringan gila muka. hehe. petua ni aku guna masa aku form1, masa dok sg petani duluu..

dan statt pms, jerawat pun naik laaaaa. toink toink toink. 3 jerawat ada kat muka sekarang ni haa. adoii. dulu masa pms, naik 1 je. sekarang 3, aku betol2 rasa rimas sangat2 ni haa.. wuu. sepanjang masa aku pakai bedak sejukk.. untuk elak muka berminyak selalu.

bila muka selalu berminyak, pertumbuhan jerawat kian pesat. arghh..

agak2 kenapa ek? aku pun tak tau, insyallah hujung bulan aku cuba dapatkan sabun taharah. sementara menganggur ni, duit pun tak de, hadoii. sekarang cuci dengan serbuk teh je la. tu je yang ada.

ada tak petua dulu2 yang korang tau? apa2 je la. aku tak nak pakai apa2 jenis krim walau krim tu meletop ke, mahal ke, femes gila ke, sebab dulu sebab aku pakai krim mahal dan fofular la, muka aku hancuss teruss. dah la lama amik masa nak hilang kesan. grr..

3 je perkara yang bermain kat fikiran aku sekarang..

' sebab tak pakai sabun taharah kot'
' sebab makan collagen kot, seumur hidup tak pernah makan, dah orang bagi free, makan je la. takkan nak buang'
' sebab banyak stress kot dalam jiwa'


sungguh aku mengalami tekanan jiwa dan aku mahu kulit muka aku licin seperti dulu!!!



16 comments:

Anonymous said...

atin miera selalu letak apa menda wangi yg org masak tu...batang warna koko..bunga cengkih ek?? tah la ,letak kat jerawat... pedih mmg la tp dia cepat kecut and parut pun tak de.. klu cam atin maybe sbb mkn cllgen tu...its not suit sometimes... pastu sabun tu tak semestinya..klu dah selalu guna ia akn tahan klu tak guna kejap...tp klu kulit atin tak suka cllgen tu thats y dia naik dgn cepat... ~Pendapat miera la~ heheheh

~Miera Jaafar~

Anniesa Sophillea said...

alollooo comelnya gambaq fatin!!

NOOR FATIN said...

bunga cengkih? xpenah lagi la try miera. nak try jugak huhu. tu la. mgkin sbb tu kot.. mgkin la..wuu. konfius. thanx mieraa!! :)

nisa: skrg dah x. hehe

Cik Ezy said...

byk sbb kn jerawat ni..
saye pon kurang arif psl ni..
sabo jela ek..
nt pkai sabun tu msti ok blk kot..
;)

Nur Farah Hani said...

coloogen apa awak makan?? cocoa callogen ker??

kalo ya fara ta rasa tu sebabnya..sebab cocoa collogen tuh sunguh2 bagus.. tapi ta tau la kalo your body ta sesuai..

fara pun muka ngah mengelupas nih..sebabnya sama.. produk muka da habis.. tader duit an beli.. bahahaha..

tapi rasanya dua tiga hari nantia kan ok back kowt..

NOOR FATIN said...

ezy: harap mcm tu la..wuu :)



farah: yup. cocoa collagen.. sy xtau la kot2 bnda tu jadi efek ke kat sy. xtau pulak. sbb slama ni xpnh makan. bila makan je tetiba kulit muka jd mcm tu. huu.. xtau la salah apa..sedihnya. sob2

Republic Aku said...

gunakan minyak cap kapak...setiap malam sebelom tidor....hehehe

ツ I am ME ツ said...

satu je..jangan stress2..
anda comel time tak stress tau tak?



dah tau kan? haha

Cik Yana said...

Sabar cik Fatin. Penyelesaian paling cepat, minum air kosong banyak-banyak walaupun tak cukup duit lagi nak beli produk tuk muka :)

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

eeemmm bila ko sebut sabun taharah aku mmg pakai sabun tu... mmg baik untuk kulit.... walaupun agak mahal tapi still banyak gunanya.... menyucikan lagi suci...

bunga said...

bunga time datang bulan jer naik jerawat...tapi bintik hitam selalu ada..hahahahhahaha...

bunga ada dengar org ckp..tapi xtau la dia hanya bergurau ke x..bekas koren hidung kita sapu..serius ni bunga dengar org ckp..tapi xtau betul x..hehe..

Anonymous said...

waaaaa sayang! xmo stress2.. huuuu..
-iceq-

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
guna minyak geliga atau minyak cap kapak... pastu tido

Anis Najihah said...

Berapa harga sabun tu?

Anis Najihah said...

Berapa harga sabun tu?

Aszrina Matjintal said...

Ner nk cri sabun ni..

ARTIKEL RAKAN BLOGGER