Tuesday, September 7, 2010

CORETAN AIR MATA, TERKENANG KENANGAN LALU~

salam.

tadi tengok gambar2 dalam laptop. aku terbuka folder RAYA 2009. aku tengok gambar2 dalam tu. ntah kenapa hati sayu sangat2~ bergenang dah air mata, dah tak dapat tahan lagi. aku nak luahkan apa aku rasa dalam blog. blog yang selalu dengar isi hati aku selain

raya tinggal 3hari. esok petang aku balik ke kampung. hantar. kampung dekat pekan darat, sg dua, pulau pinang. pak lang sekeluarga pun balik esok. mama abah? urm~

air mata pasti menitis bila dengar lagu ni. lagu air mata syawal. aku layan suria cinta sekarang. suria cinta suria fm bersama DJ LIN...

ketupat ini mama buat.tiap2 tahun mama buat.tahun 2009 kitorang raya kat kemaman je.tak balik kampung pun.aku kat kemaman masa tu sebab aku praktikal kat sana, kat tati. mama tetap buat ketupat walau kami tak balik kampung.ingat lagi, tak sampai 2hari ketupat mama habis. ramai kawan2 abah datang beraya kat umah. kitorang ada gak pergi beraya. setiap rumah ada hidangan nasi dagang~ auuww~ aku tak makan okay,. tapi jamah la sikit. haha ketupat habis jugak. mama bagi jiran2 jugak. mula2 memang la takot tak abis. dalam periuk tu nampak sikit padahal ada lagi kat bekas lain. hehe aku tak pandai pun balut ketupat, gagal. sapa ntah nak ajar aku balut ketupat. mama dan abah pandai. aku belum mewarisi ilmu balut ketupat. hehe rindu sangat2 kat rendang ayam yang mama buat, sedap.makan sampai habiss. rindunya, manisnya kenangan itu..

*kesat air mata, sebak*


di pagi raya, mama salam cium tangan abah. aku pun sama. tapi tahun ni, aku tak dapat salam cium tangan diorang di pagi raya pertama, sedih sangat2 kan,.aku hanya akan dapat bersalam dengan tok, maklong dan keluarga pak lang. :((



mama, hati ni meronta2 nak balik kemaman.nak jumpa mama. tapi mama tak bagi. mama kata bahaya. mama kata tunggu mama balik sana.. jangan balik sorang2, bahaya ada di mana2, mama risau. mama kata balik dok umah kampung. lebih selamat. dari nak balik sorang2 ke kuantan lepas tu kemaman. walau aku tau aku boleh jaga diri, tapi mama kata keselamatan penting. nyawa bukan boleh dibuat main2, aku akur. walau hati teramatlah sedih.mama janji mama akan balik pada raya ke 6. mama janji. hari2 mesti call mama. mesti dengar suara mama. bila mama tanya, ada apa? aku cakap, saja ja. rindu. mestilah rindu kan. dok jauh. mama kata mama rasa macam nak gila raya kali ni, 1st time raya berdua, mesti sedih sangat2,. memang, selama aku hidup kat dunia ni, ni 1st time aku raya tanpa mama dan abah. kiranya hari raya pertama. tak pernah. aku tak tau aku boleh tabahkan hati atau tidak. aku selalu berdoa. dan aku tau mama selalu berdoa utk aku.


*menangis*

abah.rindu abah sangat2,abah selalu tepon aku, antar MMS kat aku, gambar mama tengah makan, mama tengah tido, gambar laptop baru, gambar makanan buka puasa, macam2. abah kata abah beli laptop baru. abah susah hati bila laptop aku rosak. lama jugak. pastu abah amik keputusan beli baru. nak buat assignment senang, nak on9 senang. tak la menyusahkan sesapa lagi kan? aku sayang abah sangat2. rindu kenangan dgn abah, walau abah garang, tapi aku manja dengan abah. manja sangat2.  persis abah. sebijik. bila tengok mesti ingat abah. dia la lelaki pilihan abah. hihi~ rindu abah sangat2, balik la cepat.. bawak keta elok2, jangan bawak laju2. nak sangat2 mama abah balik cepat. nanti makin lama makin rindu. setiap hari rindu kenangan kita bersama..


gambar ni meninggalkan seribu kenangan, sangat2. di pagi raya,kitorang sama2 pergi sembahyang raya, tapi masa tu agak kelam kabut, sebab aku selalu bangun lewat. bila dah nak balik dari masjid, baru aku perasan baju kami warnanya sangat berbeza. masing2 ketawa. lantas aku amik gambar ni sebagai kenangan. xda sapa pun yang boleh amik gambar kami bertiga. melainkan menggunakan cermin,.menangis. menangis lihat baju kurung tu. aku bawa balik kampung nanti.

tapi itu semua kenangan tahun 2009. kenangan 2010? entahlah, mood raya takda. langsung tak da, semangat raya tak da. tak sangka lagi 3hari nak berpuasa. lepas tu raya. fikiran melayang2 ingatkan mama dan abah. esok aku nak balik kampung dah. apa barang pun tak kemas lagi. tak da jiwa nak kemas. hati kat umah..jasad kat kampung. sedihnya.

mama, abah, balik la cepat.. T___T

sedih sangat2, setiap bait kata2 dalam blog ni, setiap kali nak menaip, pasti kena kesat air mata dulu. air mata yang mengalir tanpa henti. rindunya. air mata jatuh bagaikan tiada batasan atau halangan. ya allah, betapa aku rindukan mereka.

selamat hari raya maaf zahir dan batin kepada semua blogger2 dan pembaca blog ini, mohon kemaafan dari anda semua, jikalau ada yang tersinggung perasaan. buang yang keruh amik yang jernih. semoga syawal kali ni memberi seribu kenangan pada kita semua.

happy bsday jierah. maaf tahun ni xdapat buat entry pasal bsday ko. tahun depan la ek :P

kawan2, doakan aku tabah, aku sangat2 la jeles tengok kawan2 aku berbuka puasa dengan family. sangat2 jeles. tapi nasib baik aku ada ada keluarganya, aku tak kesunyian lagi.

tapi hati ini tetap rindukan mama dan abah :(

salam.


-bergelen2 sudah air mata keluar. merindui.

6 comments:

harisu-sama a.k.a RS said...

sabar ek faten. xpe,biar lambat asalkan selamat. sabar k. selamat hari raya maaf zahir batin :)

p/s: sedehynya lagu nak raya ni? ceria2lah.

jierah tetap ansem said...

alor sedihnye..xpe jangan sedih2..ko bernasib baik dpt jugak dpt jumpa walaupun raya ke 6.org lain yg study kt overse sume tu lgsung xdpt tau..chill ok?
xpela xde entry psl aku pun.wish tu pun dah cukup sgt3..selamat hari raye paten:)

►içéq◄ said...

fatin kena kuatkan hati..praktis awal2 xsambut 1st day raya ngn family..t faiq majuk lak klo tiap2 tahun nk raya belah fatin je lepas kawin t..chill ea syg..
=)

sweetsal said...

fatin patut bersyukur kerna masih ada mama dan abah..dpt beraya sama2 nti..

sizuka[Izzati] said...

nape tak dpt beraya skali dgn mama abah?sabar ea faten.org jauh mcm sy ni lagi lah.huuuuu~

NOOR FATIN said...

haris: ya haris.hehe selamat hari raya.mohon maaf zahir dan batin k..insyallah :)

jierah: huhu ni 1st time. biasalah.tacing sikit. faiq selalukata aku cepat tacing.ha3~ selamat hari raya dan hari jadi ansem.keh3

iceq: kalau dh kwin lain dh. haha xpe, 1st time. mmg mcm ni..hee thanx

sweetsal: memang.sgt bersyukur. tapi sy rasa sgt2 sunyi di pagi raya xde mama dan abah..:)

izzati: mama abah balik raya ke 6..wuu

ARTIKEL RAKAN BLOGGER