Friday, March 16, 2012

ALAHAI SEPAT RONGGENG..

assalamualaikum..

kawan-kawan semua sihat? aku alhamdulillah sihat. :)

pada 19 februari yang lalu, abah aku pergi memancing. dan dia bawak balik anak-anak ikan ni. hamboii. punya ramai. aku yang teruja ni kan, tak pernah berjaya membela ikan lebih dari 3 hari pun rasa macam tak berapa nak yakin la tentang pembelaan ikan ini. dulu masa sekolah selalu beli ikan nak bela, 3 hari je hidup lepas tu konfirm mati. tak tau salah kat mana. kahkah

masa mama letak dalam balang, aku ingatkan abah nak bela kejap lepas tu buat makan. err err tapi rupanya sampai sekarang (ketika entry ini ditaip), alhamdulillah anak-anak ikan ni masih bersama kitorang. dah nak sebulan rupanya. kehkeh..

serius rasa tenang ja hati bila tengok ikan-ikan ni.. wuu aku cakap kat abah, jangan buang ikan ni.. ekekek. semuanya 12. ke bukan? lupa nak kira. letak dua balang, satu balang tu 10, yang satu balang dua je. saja pisahkan sebab tak mau diorang reramai dalam balang tu.. ekekek

yang best sangat time bagi makan. abah ada beli makanan sepeket. lepas tu kalau time bagi makan, pehh serbu terus, terkejut aku. hahah berkocak-kocak air sampai terpercik muka. haa..

nama ikan ni sepat ronggeng. err err

ni gambar hari pertama ikan2 ni ada kat rumah aku XD


bab bagi makan serah kat aku. bab cuci balang, mama yang buat. K.

nak sangat bawak anak-anak ikan ni ke tempat yang aku akan pergi nanti.. insyallah. :)

11 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

eh eh..xpernh bela..

puyu dulu ada..

are_lin@yu said...

hehe bezkan..kt ofis pn ayu bela sekor ikan...nma boboi..haha

kay_are said...

macam sedap je.. ikan ni leh di makan tak? <-- fail bab2 ikan

roziahojijie said...

Akak nak bawak ikan-ikan tu pergi mane ? pasar ke ?

Gen2Merah said...

oooo ini ikan ronggeng rupanya.... nice..

H.S said...

alhamdulillah panjang umur ikan ni.

hihihi teringat pulak dulu ada kawan tu dia flush ikan dia dalam toilet.kesian gila... =.="

Rtp Farra Arisha said...

waaa, curlasss betul nama ikan ini ya!! hehe

yad'z said...

hahaha.. saya memang fail bab membela2 ikan ni.. tak sampai sehari dah mati ><

cIk JanNah said...

dear balang tu mcm kecik and ikan pulak banyak. tkut tak muat lah ikan2 tu nak berkeliaran.huhu

MaryaYusof said...

Samalah dgn akak tak reti bela ikan...mesti mati, maybe ikan tu xcukup oksigen kot... hehehe... Goreng sodap tu! ;)

nanakimie said...

eh2,19februari la..heee....

nana ikan pun takut tau,hehe...bg makan suka jugak:)

ARTIKEL RAKAN BLOGGER