Saturday, April 30, 2011

AKHIRNYA DAPAT JUGAK TUKAR AKAUN YAHOO KE GMAIL KAT BLOG NI.

salam..

oleh kerana dah kecoh sana sini blog dan apa2 saja, tentang google akan mendelete akaun blog jika anda masih menggunakan alamat emel yahoo di blog, aku jadi resah gelisah. maklumlah aku guna akaun yahoo. keh3 masa daftar blog dulu2, kawan aku cakap dah, suruh buat akaun gmail satu. tapi disebabkan aku degil gila *tanya  tahap apa kedegilan aku*, so aku tak buat pun. aku try sign up guna akaun yahoo. sebab akaun yahoo je la aku ada. ngeh3. boleh pulakkkkkkkkkk..

so bila keluar ura-ura macam tu, aku la antara blogger2 yang agak resah. dah la lama dah berblogging, lain la kalau baru semalam. adoii. haha tak tentu arah dah walau lambat lagi google nak mendelete blog mana yang tak patut. ada orang kata hanyalah khabar angin tapi aku takot jugak. mana tau jadi betol2 ke kan. sediakan payung sebelum hujan. buat akaun gmail sebelum blog kena delete. huahua.

beberapa hari yang lepas, aku start mencari tutorial2 kat blog yang mengajar cara2 nak tukar blog jadi akaun gmail. ada la dalam 5,6 blog aku simpan link dia. tapi diorang kata kalau kita tukar akaun baru, segala blog yang kita follow selama ni akan hilang. what????!!

oleh kerana aku masih mengganggur tidak bekerja, masa dihabiskan di depan laptop, aku mengambil keputusan untuk mem ' bekap' segala link blog yang aku dah follow. haaa..


1482 blog aku dah follow selama aku berblogging ni. bayangkan!! hahah.


jenuh oii nak simpan link satu2. nak copy lepas tu paste kat word, memang payah. lama pulak tu. hari pertama, aku dapat siap 900 lebih link blog. peh, aku rasa nak tercabut jari jemari ku ini.

hari kedua, dah abis. iaitu semalam. hehe


semuanya 1496 link blog yang aku simpan. ni bertambah sebab ada beberapa blog aku baru follow. heee


lepas tu mulala proses membuat akaun gmail!! aku ingatkan senang banget, tapi indah khabar dari rupa. err. memang payah. pening kepala aku. dah buang tak jadi-jadi pun bila nak ubah akaun ni ke akaun gmail. susah wooooooooo. ke aku tak paham arahan tutorial orang kasi? muahaha

lepas tu  tolong la aku. dia dengan baik hati tolong buatkan akaun gmail untuk aku. buat tak jadi buat tak jadi., dia tension jugak la. takot aku kena marah. hahaha. ada la dalam 3 akaun gmail kitorang buat lepas tu tak jadi. last2 baru la jadiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.. akhirnyaa!! orang kata kalau banyak tangan buat pun susah. so buat dari A-Z la akaun ni. dari mula2 buat akaun gmail sampai la kena proses menggantikan akaun yahoo ke akaun gmail kat blog ni..

dalam pukul 12 lebih, baru la jadi.. baru la akaun aku dipindahkan ke akaun gmail. suka tak? suka tak?? hehehe mesti la suka!! risau aku  marah. hehehe.


tengok. aku dah pakai akaun gmail sekarang. peace. ngeh3.


follower blog ni dah mencecah 1000. terkejut aku. hehe nasib baik MISS TIRA tegur. baru perasan. hehehehe terima kasih kepada semua follower2 aku ni ye!! dan blog contest pun dah ada 100 follower! thanx ya!!

tapi yang aku musykil sesangat la kan, orang kata kalau kita pakai id baru, follower kita semua akan hilang. tapi kan, apsal blog yang aku follow tak de yang hilang pun. aku check balik satu2 blog, aku follow balik, tapi semuanya dah difollow. macam dulu2. tu yang aku musykil.

sebab apa, aku sekarang guna blog, aku log in pakai akaun gmail. kat profile pun dah automatik ke gmail. dan kat permission pun dah ada akaun gmail. itu yang aku pelik. aku tengok orang lain punya blog, contoh2 yang dah ke gmail. kalau dah log in pakai gmail, maknanya akaun tu dah ke gmail. bukan lagi yahoo dah.

ke ada cara lain ek? heheheh

nasib baik aku dah bekap semua blog yang aku follow. memang la susah tapi aku kena buat jugak. aku sayang blog2 yang aku dah follow. tanpa follower, siapalah kita kan. takkan sesuka hati nak buang macam tu kan. haa. betol tak? weee..

sekarang aku rasa aku tak perlu susah hati lagi dah. kalau kot2 la nanti blog yang aku dah follow sebelum ni hilang, aku dah ada bekap dah. hehehehe..


korang dah tukar belum?? tukar la cepat2 ye. hehehe aku nak tolong pun tak reti sebab yang buatkan ;D



aku paling suka gambar ni. walaupun masing2 muka dah 'gelap', tetap nak amik pic jugak. dalam feri ni. baru balik dari penang. makcik kat belakang tu siap jeling2. ngeh3



14 comments:

Farhan Zulhusmi said...

keep it up ok......
do the best...
mesti rasa seronok kan dah smpai tahap mcm tu...:-)

Bro Ery said...

Tahniah dah tukar ke Gmail. :)

Bro Ery said...

tahniah dah tukar ke Gmail. Semoga dapat meneruskan perjuangan dalam berblogging ye.

P/s: Miss Tira convocation. Bro Ery jalankan tugas blogwalking :)

nelly said...

Tahniah !

Miza Yusof said...

tahniah. efektif betul cara fatin ni.
sanggup tu menyalin dekat m.word. hihi :)

Azree said...

Tidak ketahuan pula tentang perkara ni eh....

sizuka[Izzati] said...

serius nanti kena buang?whoooooohhhh bahaya nih.sabor je lah.selalu je dgr berita blogspot nak buang2 blog ni tp entahlah.skg dhlah tgh bz dgn assignment bagai kekeke.

velasrizal said...

byk nye folo org..msti best kan

Arpiiz said...

hehe, saya dari mula lagi memang guna gmail..^^

mie said...

gue punya xde granted pun
bila login guna gmail boleh je..
maikn pelik ni..
eheheee

Far8 budak baik said...

baru aku tahu bolehh tuka lakk
ahahaha kagumm
kuat jari kau kn

Woofer Storm said...

perghhhh rajin gila dia ni..power la.

*thniah dah tukar ye^^

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
rajin rajin..

kay_are said...

dah ade 1000??? waa.. tahniah ye.. huu.. ade gak dengar pasal akaun google tu.. and memang dah siap2kan akaun google gak takut2 betul2 die delete nanti kan.. huu

ARTIKEL RAKAN BLOGGER