Monday, April 25, 2011

TUTORIAL : CARA MELETAKKAN BURUNG TWITTER TERBANG DI BLOG ANDA

salam

perasan tak ada burung twitter terbang2 di blog aku? blog ni ada, blog contest pun ada. hik hik perasan tak? sampai hati tak perasan. AHAHA.. :P

aku dah pasang burung twitter tu kat blog aku! semalam la. yeay! keh3. best2. seronok tengok burung tu asyik terbang2 kat blog aku. kalau klik burung tu, kita akan terus ke twitter empunya burung tu la. kalau korang tekan burung twitter kat blog aku, akan ke twitter milik aku la. nama pun burung twitter akuuu. mestilah dia bawak ke rumah tuan dia. huhu..

meh aku nak ajar cara letak dia kat blog. lepas ni tak payah la letak lagi twitter kat sidebar ni. macam aku letak dulu tuu. dah kurang satu gadget. ringan sikit blog aku. ada burung cukup la. hik hik.

tutorial sedang bermula...................


1) mula2 korang pergi kat dashboard korang macam biasa. lepas tu cari la perkataan design!


sila klik ke gambar untuk tumbesaran sihat. nampak tak benda yang aku bulat tu? itu la design. aku bulat dua2 design kat blog contest dan personal. hehe.. ok dapat?


2) kalau tekan design, automatik kita akan ke page element. jangan pergi kat situu. sila tekan EDIT HTML. nampak tak yang aku bulatkan tu??? klik la kat situ!

klik gambar untuk tumbesaran sihat. sila klik EDIT HTML macam yang aku dah bulatkan tuuu..


3) korang akan nampak macam gambar di bawah ni..

klik gambar untuk tumbesaran sihat, macam ni la. 1st time aku tengok. sebelum ni tak penah buka pun. haha korang pun mesti tak penah bukak kan? ngeh3

4) sila cari perkataan < / body > (sila rapatkan ye)
kalau dah susah sangat, senang ja.. tekan CTRL + F untuk mencarinya.


bila korang tekan CTRL + F.. korang nampak yang kat atas sekali. benda yang aku dah bulat
tuu. copy ja < / body > (sila rapatkan ye perkataan tu) lepas tekan CTRL + F. paste dan tekan enter. nanti terus perkataan
kita akan jumpa. lagi senang! kan? hehe kalau rajin sangat cari la sendiri. susah woo. haha..



5) lepas tu sila copy dan paste kod yang akan aku paste kat bawah ni SEBELUM perkataan < / body > (sila rapatkan ye ) tadi. paham? SEBELUMMMMMMM. jangan pulak selepasss..


KLIK LINK NI UNTUK MENDAPATKAN KOD. serius, aku tension sebab blog aku tak boleh nak paste kod. geram gila! tak tau kenapa..wuuuuuuuu. bila aku paste, keluar benda lain. korang klik link tu untuk ambil kod untuk paste.. kat blog tu ada kodnya. :)



6) dah paste, jangan lupa edit balikkk link twitter anda tuuuuuuuu. letak link anda sendiri. cuba tengok perkataan USERNAME tu.. letak la link twitter anda sendiri yee. kalau tak letak, tak de la terus ke twitter anda, keh3 dan akhirnya SAVE TEMPLATE..


macam di gambar ini..



7) hasilnya : anda akan jumpa burung twitter ni blog anda!! jangan lupa tangkap tauuuuuu! ;D

macam ni, hoho..


senang je kan? tak rumit kan? mudah je. aku pun cuba berkali-kali jugak la. haha susah jugak mula2. tapi kena paham betol2 stepnya la. kekeke..


ok, selamat mencuba ye!! kalau ada apa2 masalah, cepat2 bagitau akuuuuuu. yeah! :)



kalau tak boleh, bagitau aku ye. kat sini atau kat facebook. thanx! :)


-aku tak puas sangat la tutorial kali ni. kod tak boleh paste kat sini. apsal ntah. adoi. haha aku terpaksa letak link blog orang lain untuk korang dapatkan kod. aku search kat google tadi dan jumpa blog PANDUAN BERBLOG itu. hoho tenkiu!

16 comments:

sizuka[Izzati] said...

oloh oloh comelnya burung tweet tweet tuh.

kau kesah ke?? said...

owhh patut la ada burung terbang. tapi tade tweeter.

nelly said...

Nice .tapi , Nelly tak tau pakai twitter
=p

alinac lover said...

waaaa best nye ada burung ek~

Nur Farah Hani said...

comel.. tapi ta sempat nak buat... uhuhu... waaaaaaaaa... fara nampak burung terbang tadi.. ekekeke...

Miss Tira said...

Hehehe, comel gak burung tu tapi Tira tak tahu guna twitter :p

P/s: Maaf lama tak menyinggah. Bercuti sementara dari blog. Hehe ^^

shahjiehan said...

tq ajar..hehehhee

Republic Aku said...

letak gajah tak boleh ke....

velasrizal said...

mmg terbaik lah

mie said...

rajin buat tutorial..
eheheeeee

Arpiiz said...

err, sori nak cakap, tapi burung ni selalu halang saya nak baca entry..huhuhu

thanks sebab buat tutorial macam ni..^^

bunga said...

omel2..

merahitujambu said...

ehehehe..comelnyaa burung tu..tak reti dok diam..time ksh tutorial

jj said...

Tq kreditkan blog aku..
tutorial yang lengkap...terbaik..

fyna said...

uhuk...nice tutorial...tomey je burung tue..
;)

haikal,nurin,huda said...

burung comel...

ARTIKEL RAKAN BLOGGER