Friday, June 1, 2012

HOMEMADE CHEEZY WEDGES

assalamualaikum.

buka tirai jun 2012 dengan entry makanan! aum2! cheezy wedges idaman hatiku! agagagaga..

bukan aku je, korang pun kan kan. sapa tak suka makan cheezy wedges kan. tambah-tambah kalau kat kfc tu. kalau nak makan kfc pun, bukan nak makan ayam sangat tapi nak makan cheezy wedges je. kan kan. hehehe 

sebab hari tu aku dah makan cheezy wedges kat rumah kak ida, aku pun order la tepung cheezy dan tepung magik kat kawan kak ida. hehehe sebab dah rasa sedap dan berpuas hati, aku terus order. kalau tak rasa lagi, mungkin belum order. hehehe..

sebelum entry ini ditulis, dah 3x aku buat cheezy wedges sendiri. dan yang pastinya sedapppp. puas hati dapat makann okayy. tak perlu ke kfc lagi :P masa mula2 buat tu ada yang salah step dan tak berapa nak jadi, haha kali ketiga baru okay.

jom tengok cara nak buat homemade cheezy wedges. ada yang aku salah buat. meh aku terangkan satu persatu. kikikiki



nak order sila KLIK SINI.

beli dua tepung, tepung cheezy dan tepung magik = RM30 termasuk kos penghantaran.  kalau beli tepung cheezy saja RM20 termasuk kos penghantaran. aku beli dua tepung, hanya RM30. ok puas hati :)) sepeket 200gram.


mula-mula harus la potong ubi kentang mengikut citarasa anda sendiri. memula buat kan, ubi tu tebal. waaaa. hahaha so rasa macam tak best sangat, aku nasihatkan potong la nipis2, jangan terlalu nipis ye, kali ketiga aku buat terlalu nipis sebab nak bagi nampak banyak, mama kata ni dah boleh panggil sehelai-sehelai. ubi kentang seperti gambar rajah ni adalah kali kedua aku buat XD

banyak kan? untuk dua hari. sekian XD


ni la kesilapan aku yang pertama. sebab pergi bancuh tepung magik tu lepas tu celup kat ubi tu. salah sebenarnya. >,< kalau korang buat macam ni, masa goreng kan, korang rasa macam korang tengah goreng pisang. seriuss. hahha aku pun heran masa nak menggoreng, kenapa jadi macam goreng pisang je? wuu rupanya salah buat. haha :P


ini yang sepatutnya korang buat. guna tepung magik, tak perlu bancuh, hanya perlu salutkan tepung tu saja kat ubi kentang tu. okayy, yang ni benar-benar jadi macam kak ida buat hari tu. dan rasanya lebih umphh sebab tepung tu betol2 menyerap ke dalam ubi!! ;D


bukak api, tuang minyak, goreng saja la ubi tu. goreng goreng gorengg. kekekeke


sambil menggoreng, sediakan tepung cheezy pulak. bancuh dengan air suam. kena selalu kacau sebab nanti kalau biarkan, dia jadi ketul-ketul. kacau betol-betol la yeee. sikit je aku letak. sebab jimat. kikikikiki ;p

macam kak ida, ada macam botol yang ada muncung tu, senang la nak letak cheezy atas ubi kentang tu. macam aku yang tak de, aku guna sudu kecik je. pandai2 la korang sapu atas kentang tu kan. haha.



siap! taraa! ni percubaan kali pertama! ngeee


ubi kentang tebal. salah bubuh tepung magik. kesilapan kali pertama. kekekeke tapi boleh la makan. nyum3! puas hati XD


kali kedua buat! ;)



kali ketiga buat! ;) nampak banyak padahal guna ubi kentang sikit je sebab potong nipis-nipis., nampak la ramai dalam pinggan ye dak? hehehe


tu semua hidangan untuk berbuka puasa ;)


sejujurnya, bagi aku yang dah guna tepung cheezy ni, aku rasa puas hati la. sedap. berbaloi. dan tak rugi pun kalau beli. cuma yang tak de mayonis je. nanti baru nak beli mayonis. makan dengan cheezy je pun dah rasa sedap, tambah2 la kalau ada mayonis *telan air liur* kekekekeke

korang try la beli k! nanti aku nak beli lagi beberapa peket untuk simpanan. haha nanti la, tak boleh la nak makan selalu. aishhhh XD

18 comments:

Si Jagung said...

wah..buleh try ni..cewah..wat ayat rajin..haha

Zida said...

wah, boleh order bila balik mesia nanti. thanks for this!

ps.salam ziarah dari cairo :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

ok,terliur tgk..t nak beli gak.

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

eh bkn ko dh beli mayonis ke??

roziahojijie said...

sedapnye .. da la lapar ni ...

Falsya said...

nak try laaa sbb suke makan..hehe..

ayut said...

geram tgk..blik ni nk beli ok kat kfc la tp yer :)

are_lin@yu said...

ayu suka fatin..antar mai sikit.hehe

Boni JLL3 said...

wow!! sangat2 menyelerakan.. tolong pos kan ke rumah saya boleh??haha

~~oOpEt~~ said...

ehem2.. tgok entry nh trgt cheesy wedges.. huwaaaa.. smpi hati mkn xegat aku :D

Nurul Akmal said...

Wah sedapnyer..

Izara4eva™ said...

perghh menarik ni.. peberet chezzy wedges ni.. bole try :D

Nur Farah Hani said...

wahahha.. dulu fara rebus dulu ubi kekonon takut time goreng keras.. tapi dek kerana rebud belum pun garing kentang tuh die dah lembik2 dah.. huhu.. ermmm boleh try ni.. haha.. tapy kenape tepung tuh . memang jual online je ea.. :)

ieda said...

wah sedap ..
leh makan puas2 kan dik ;)

♥ Cik EylaDiLLa ♥ said...

wahhhhhhh sedapp tu...

Hans said...

wah
nih tiba2 aku rasa nak pergi beli dan buat dkt rumah nih

★ aIsyaH ★ said...

wah..nak sikit..^^..
selalu beli je..bestnye kalau pndy buat..hehe~

Akulah Hero said...

perghh...mesti sedap ni..buat berbuka, lagi lah nikmat...wuhuu..
http://akulahhero.blogspot.com/2012/06/gugurl-priceless-or-no-price.html

ARTIKEL RAKAN BLOGGER