Thursday, September 24, 2009

1ST TIME RAYA KAT TGANU~

salam..



dah lama aku xberblogging...ntahla..ilang sudah mood mau menulis,..maybe takde idea kot..hekhek...ditambah dengan kelembapan internet..ia mematikan langsung mood aku ini..huhu..



malam raya...aku terima banyak sangat ucapan hari raya dari semua kawan2 aku.yang ada num fon aku..boleh kata 99% semuanya send ucapan hari raya..tapi mesej xde la pending malam tu..cuma status je takde...yang pling mengejutkan.noha n nani pun msj..adoii~~malam tu..tgk sampaikan salam raya di tv3 sampai kul 2 pagi..hehe..



pagi raya..bangun awal..mandi2..n siap2 nak pegi smbahyang raya...erm..pagi tu aku dapat ucapan maaf dr faiq...~ dan lain2 dr lecturer2 aku..hihi..then pegi smbhyg raya dkat masjid yg berdekatan..tu masjid baru dibina tau..huhu..ramai giler org..~ lalala..



balik tu...makan ketupat..ni haa..ketupat pulut..aku xpndi buat n balut..smua mak aku wat..sbb ayah aku kan keje..ni la hasilnya..



ni ketupat pulut..kalau kat kl..ketupat diorg nasi impit ngn kuah kacang..dtg tganu..ketupat ni..cara balut je lain..yang terengganu punya lain cara balutannya..ada jiran datang tolong ajarkan tapi mak aku blur skit..haha..yela...so..wat mcam ni je la~~.hihi..mak aku jugak wat rendang ayam n rendang daging....selain tu..laksa.


sebenarnya cam sedih jugak la xdapat balik kampung.pak lang aku berkali2 tepon ayah aku tanya bila nak dtg umah..waa..lagi sedih...dia xpercaya kitorg tak balik.yela..kalau dok kl..kalau tak balik sebelum raya..raya kedua mesti balik..ni langsung xbalik..waa!! rindunya..n cousin2 aku yg dok kat skudai n balakong pon tidak balik..wuu..


pas tu bersalaman ngan abah..hee~ anak dia dah besar..dah umo 20 tahun..dia selalu cakap..umo 20 dah pon..hihi..~~dah 20 tahun ayah aku bela..kalau ayah aku xbagi makan..confrm berat aku 30kg je kan..huu~~ =D



pas tu kitorg baru perasan..bab baju raya..mana taknya..sorg biru..sorg hijau..sorg oren..hahaha~~ adeh.kelakar..ahahaha~~ mmg kitorg xpenah la pakai sedondon time raya..tapi kali ni nampak ketara sgt..hahah~ lantas aku amik gambar ni sbg kenangan..kcian..xde sapa nak amik gambar kitorg..guna cermin pon jadilah..hik2..n kitorg cuma ada sekeping je pic family..masa tu balik kg..cousin aku tlg amikkan..pas tu xde dah..hehe..



ramai org dtg umah aku raya pertama tu...nasib baik mak aku wat laksa..heheh..ptg tu..aku pegi braya umah kwn ayah aku..dkat taman2 situ jugak la...xla jauh pon dari umah aku...huhu



so..kami dihidangkan dgn nasi dagang!! oh...tidakk...yg tu je ada..takde plihan lain..aku penah kot makan dlu masa dok kat kl..tapi xsuka..haha~ n aku arap itu yg terakhir..kui2..n aku jugak penah makan nasi kerabu masa kat kulim..oh...harap itu jugak yg terakhir..tapi aku makan jugak...orang tu kata berasnya tu dari kelantan...kuahnya masakan terengganu..sedap plak..heheh..leh la aku makan...aku makan skit je la..permulaan kan..hik2...ayah aku berpinggan2..agak2 ler..haha~~ n ada jugak tapai.n ketupat yg dlm nye ada inti rendang..1st time tgk! tapi aku xmakan..tgk jek..sbb kekenyangan makan nasi dagang itu tadi..hahaha~~~



raya kedua..ayah aku dah keje..hahaha..so kami dok umah je la..ari tu..xpegi mana2 pn.hihi...raya ketiga jugak,..cuma pegi umah jiran..dia wat open house,,kali ni aku makan nasi minyak pulak..hahaha..xpenah2 aku makan ni..ekeke..tapi sedap la..bleh tahan..cuma makan skit saja..sbb anak truna dia bwk kawan2 dtg umah..tak tertelan aku nak makan..sbb malu..hakhakhak,..


dan ari2 seterusnya..kami hanya di umah..tgk cite raya n makan kuih raya..hahaha~ mak aku bising sbb 3 balang dah tat nenas aku makan..haha..asal letak je ilang..abis..hahaha~~ adeh..sedap..lalala..


ni kisah aku beraya di tganu..tahun depan aku tak tau la raya di mana..n aku harap sgt aku raya di kg..hee~ tapi pose mmg confrm di msi sbb aku ada sem7 lagi nti..hekhek..duit raya? dapat la skit..dpt jugak tau walau sama besar ngn mak dah..ekekeke..

gmbr2 selebihnya boleh didapati di facebook..myspace n frenster...dlm proses mengupload..hakhak.~

nota: dah lama aku xkomen blog sesapa..tenet slow kat sni..mggu depan aku balik tati..aku komen smua eh..hehehe~~ salam,.

4 comments:

biELa said...

thun ni muke fatin mcm muke tat nenas
hahahaha

selamat hari raya

kertasgraf said...

uiks... ketara benor.. mak aih.

~iceq~ said...

mne gamba ketupat goreng..nk tgk..ngeee~~

upload gamba kt fb dlu tau...hehe~~
[bole aku komen trus..kui2]

camat raya fatin...^^

NOOR FATIN said...

hahah..aah la biela..muka aku dah mcm tat nenas..hahahah~~ thanx2..

apiq..kan kan kan..giler ah..haaahaha..

iceq..aku xamik pic dia pn..xpe..nti aku amik aku upload..heee..thanx..

ARTIKEL RAKAN BLOGGER