Friday, February 10, 2012

SELEPAS 3 TAHUN..

salam...

ehem. sebenarnya bila masuk bulan dua je, aku selalu lupa. lupa sebenarnya bulan dua la aku start menulis blog. tiga tahun lepas. hik hik

aku start membina blog ini pada 4/2/2009. post pertama aku pulak ditulis pada 7/2/2009. nak baca post pertama?? KLIK SINI

tujuan buat blog? sebab masa tu kecewa dengan ehem-ehem. bukan yang baru ni. yang sebelum ni. dan sejak tu terbitnya rasa hati nak buat satu blog untuk meluahkan segalanya~ masa tu masih single tapi not available. hahaha.. dan sekarang, ketika post ini ditulis pun, i'm still single. always single. but not available. haha..

7/2/2009- 7/2/2010- 1 tahun.
7/2/2010-7/2/2011- 2 tahun.
7/2/2011-7/2/2012- 3 tahun.

jadinya umur blog ni dah 3 tahun!!




now!!

3 tahun berada di dunia blog. bukan senang nak naik. bagi aku, serius susah. dan bila sekarang ni orang tanya, selalunya beginner la. orang yang baru nak ada blog, orang akan tanya, macam mana aku boleh dapat follower 1500+?

errr. selama 3 tahun aku menulis blog, follower baru 1500+. aku bandingkan dengan orang lain. terutama blogger yang popular2 di saat ini, ada yang baru 6 bulan menulis blog pun follower sampai 3000++ haa. tiada yang mustahil!

banyak benda aku dah belajar, aku dah dapat, aku dah boleh elakkan. apa dia?

1) aku selalu gunakan shortform dulu. selalu sangat. lepas tu bila dah lama-lama, aku rasa sakit hati baca post lama-lama. last2 aku guna ayat penuh-penuh. lagi senang nak baca, lagi mudah nak baca.

2) dulu aku suka pasang lagu kat blog. lagu rock, lagu balada. antara lagu yang mendapat banyak sambutan dan respon adalah lagu, LELAKI CADANGAN - T2. lagu tu memang ramai yang tanya, lagu apa, sapa yang nyanyi dan lain-lain la~ keh3. tapi bila dah lama-lama aku rasa macam terganggu bila pasang lagu. contoh kalau aku tengah baca satu-satu post, dalam blog sendiri, asyik dengar lagu je. aihhh. haha last2 aku buang terus lagu. lama sangat dah aku buang.. dan aku belum lagi rasa nak pasang balik.

3) aku belajar buat header sendiri. biasanya header buat sendiri aje. ada satu je tempah tu pun tahun lepas. kehkeh. selama ni buat sendiri aje. anda boleh tengok koleksi header di tab yang kat atas tu, header yang yang.. tak sepatutnya berada, tetap ada. aku tak buang pun. aku yang design kan. so kenapa nak buang pulak? ekekekeke. biar je la kat situ. ^_^

4) dulu nak upload gambar dalam blog pun tak pandai, nak pilih background lagi tak payah apatah lagi nak pasang header! haha. as a beginner, banyak Balqis tolong buatkan. lepas tu dah pandai sikit-sikit sampai la sekarang~ dah berpuluh layout aku pernah guna. dan yang aku ingat, layout pertama aku warna koko. balqis yang pasangkan :)

5) aku betol2 serius dalam dunia blog bila aku start ada nuffnang. yup. bila ada nuffnang je, terus jadi lagi bersemangat nak update blog selalu, meluaskan perjalanan dalam dunia blog. berkenalan dengan blogger2 yang ada..

6) kalau anda perasan, post2 aku dulu sebelum aku ada nuffnang, kebanyakan pasal cinta je. kalau boleh hari2 nak cakap pasal cinta. lepas ada nuffnang, aku kurangkan bab cinta. tak mau la pembaca rasa muak baca pasal cinta. kahkah. aku pelbagaikan cerita dalam blog. artis/isu semasa/kawan/keluarga. hehehe dan sekarang, perlu ke aku cakap pasal cinta lagi kan? hahaha..

7) aku pernah diserang anonymous. tapi yang serang2 aku pun memang musuh ketat aku dari dulu la~ haha. ada je diorang nak mengata pasal aku. tapi semuanya aku delete dan delete. mula2 aku rasa emo gila ar kalau dapat kutukan yang pedas. macam2. tapi lama2 aku memang malas nak layan. setakat guna anonymous je apa barang? ekekeke. tapi aku belum pernah diserang bertubi-tubi la kat satu-satu entry aku. kebanyakan blogger dah kena serang dengan ramai orang bila dia up entry yang menyentuh sensitiviti orang. aku belum pernah lagi. aku cukup berhati-hati nak update entry. tak nak sentuh hal orang. atau bab politik atau benda yang boleh memburukkan nama aku. hehe..

8) dah banyak blog aku dah bina untuk kawan-kawan aku, banyak yang mintak tolong aku pasal selok belok membina blog ini. alhamdulillah, yang mana aku tahu, aku boleh tunjuk dan buatkan. yang mana aku tak tau, maaf la banyak2~ hehe.. :) aku tolong yang mana aku pernah buat kat blog sendiri. :)

9) dan seingat aku, berpuluh2 blog kot, aku jadi follower pertama diorang ;D aku ni kalau bab follower yang follow blog aku, tak kisah la sapa-sapa pun, insyallah aku akan follow balik kalau at profile diorang ada link blog. ada yang tak da dan aku pun tak tau nak cari macam mana *__* walaupun blogger tu tak de post lagi, aku tetap akan follow. :)

10) dunia blog menemukan kita dengan pelbagai ragam blogger. biasalah. yang pasti kita mesti tahu handle perasaan kita. kalau diorang ada up entry yang membangkitkan kemarahan orang, kalau anda nak komen, gunalah bahasa sebaiknya. jangan la memaki hamun tak tentu pasal. sebab nanti orang baca, apa pandangan orang kan? hehe tambah2 la kita ni perempuan :). mana kita berada pun, di asrama,kolej, tempat kerja, budi bahasa budaya kita. walaupun dalam dunia blog ni, tak pernah bersua muka antara satu sama lain, bahasa kena jaga, perangai kena jaga. :)

3 tahun kan, 3 kali dah aku tukar url blog. nama blog berlambak2 dah tukar. hahaha tapi yang aku ingat, mula2 dulu aku letak nama i'm letting go~ hik3~

semuanya bermula dari bawah. jarang ada orang yang baru satu post kat blog, terus ada follower 1000. jarang ada, tapi mungkin ada, siapa tahu tuah dia kan? hehe.

aku suka menulis blog dan insyallah belum ada perancangan nak berhenti menulis blog. belum ada. tak tau la masa depan nanti kan~ apa2 pun aku sayang blog aku. sayang sangat2. dah 3 tahun dah~ hehe..

seingat aku, selama 3 tahun ni aku belum pernah letak salji kat blog. teringin pulak >,<

terima kasih kerana membaca entry ini :)

7 comments:

sahromnasrudin said...

banyak mende kita belajar dr pengalaman membaca blog org lain kan

are_lin@yu said...

wahhh dh lama erk fatin dalam dunia blog ni..hehehe..ayu sthun pn xsmpai g..thniah2..happy annivesary..sbnrnya xfhm sngt psl nuffnang tu..xpnh dpt pa2 pun..haha..pa pun epy bloggnig fatin..truskan bkarya....!!!;-)

Afiq Arif said...

"aku betol2 serius dalam dunia blog bila aku start ada nuffnang."

aku baru ada nuffnang hari ni.ketinggalan zamannya aku.

jessemiller. said...

setujuh dgn akak.. jesse first2 buat blog pun sbb nak luahkan perasaan.. entry2 yg lama kbnyakannya 18PL. haha.. tapi bila dah mula nak serious dlm dunia blogging ni, jesse da bnyk ubah itu dan ini. tapi, stkt ni tak pandai lagi nk bt header sndri..hehe ^^

mimie perla ~ said...

thanxx akak..u helped me lot.. =) jasamu dikenang~huhu..doa mimi moga akak tros bejaya dalam dunia blog ni..chaiyok akak! =P

Nisa Greennnpanda said...

congrats fatin coz blog dh 3 thn dh... lame tue, hehe..

keep on blogging~!! ^_^

MaryaYusof said...

Wah 3 years! Congrats! Dulu akak malas nak update blog, dah lama dah ade blog since 2008... blog hanya sbg tmpt meluahkan perasaan je... like my li' black book...hikhik... tp jd insaf sb nnt anak cucu nak baca..malulah ... kenangan tu dik :)

ARTIKEL RAKAN BLOGGER