Tuesday, February 14, 2012

SEGALA PERASAAN ITU INDAH JIKA..

salam.. :)

nak kongsikan satu entry yang sangat berguna bagi diri sendiri dan insyallah untuk orang lain. entry ni aku baca kat blog akuislam.com. aku selalu ke sana. aku suka membaca entry2 di sana. :) sebab entry kat situ banyak buat kita berfikir dengan lebih mendalam lagi. insyallah :)
CINTA itu indah..

jika cinta itu kerana Allah.. kerana cinta itu akan sampai kepada ALLAH dahulu, kemudian barulah kepada sesiapa sahaja yang kamu cintai..

RINDU itu indah..

jika rindu itu kerana Allah..kerana rindu itu akan sampai kepada ALLAH dahulu, kemudian barulah kepada sesiapa sahaja yang kamu rindui..

KEGEMBIRAAN itu indah..

jika gembira itu kerana Allah.. kerana gembira itu akan sampai kepada ALLAH dahulu, kemudian barulah kepada apa sahaja yang membuat kamu gembira..

SEDIH itu indah..

jika sedih itu kerana Allah.. kerana sedih itu akan sampai kepada ALLAH dahulu, kemudian barulah kepada apa sahaja yang membuat kamu sedih..

BOSAN itu indah..

jika bosan itu kerana Allah.. kerana bosan itu akan sampai kepada ALLAH dahulu, kemudian barulah kepada apa sahaja yang kamu bosankan..

KESIBUKAN itu indah..

jika sibuk itu kerana Allah.. kerana kesibukan itu akan sampai kepada ALLAH dahulu, kemudian barulah kepada apa sahaja yang kamu sibukkan..

SAKIT itu indah..

jika sakit itu kerana Allah.. kerana kesakitan itu akan sampai kepada ALLAH dahulu, kemudian barulah kepada apa sahaja yang menyakitkan kamu..

BENCI itu indah..

jika benci itu kerana Allah.. kerana kebencian itu akan sampai kepada ALLAH dahulu, kemudian barulah kepada apa sahaja yang membuat kamu benci..

KESUSAHAN DAN DERITA itu indah..

jika ia kerana Allah.. kerana derita dan kesusahan itu akan sampai kepada ALLAH dahulu, kemudian barulah kepada apa sahaja yang membuat kamu susah dan derita..

maka, niatlah segala perasaan kita hanya untuk Allah..hanya untuk mendapatkan keredhaan Allah..

Allah Maha Mendengar, kalau kita ada masalah, kita rasa terbeban sangat dengan masalah, kita tak mampu nak luahkan pada semua orang atau yang terdekat dengan kita, kita luahkan pada Allah. Allah Maha Mendengar. Dia dengar setiap masalah kita. Dekatkan diri kita pada Dia..

Allah Maha Mengetahui, kalau kita difitnah, dituduh atas kesalahan yang kita tak buat, tak mengapa. Allah Maha Mengetahui. kalau mereka menang di dunia, di akhirat belum tentu :) setiap perbuatan, perlakuan yang kita sorok dari orang lain, semuanya Allah tahu. Semuanya Allah nampak :)

Sempurnakanlah diri kamu di kemudian hari.. redhalah dengan perasaan itu. redhalah dengan segala ujian yang Allah berikan.. ada hikmah di sebalik semua ini..

percayalah Allah tidak pernah menyeksa kamu..kerana bukan itu tujuan kamu diciptakan..Allah sentiasa merindui dan mencintai kamu.. Allah memberi perasaan2 itu untuk memberi isyarat cinta dan kasih sayangnya untuk kamu kembali kepadaNya..kembali tenang hanya jika bersamanya..

jika masih belum temui keindahan..sekurang-kurangnya kamu mendapat redha Allah.. kerana kamu mengingati dia..dan berniat hanya kerana dia di setiap apa sahaja yang menimpa kamu..


APAKAH YANG LEBIH BERNILAI DARI REDHA ALLAH? DARI RAHMAT ALLAH? DARI KETENANGAN DARIPADA ALLAH? DARI PERASAAN KEINDAHAN HANYA KERANA BERSAMA ALLAH??

INSYALLAH KAMU..KITA SEMUA AKAN BERTEMU DENGAN KEINDAHAN ITU JIKA KERANA ALLAH..PERCAYALAH.. :)


manisnya dugaan menyapa :)

3 comments:

sahromnasrudin said...

segalanya indah jika kita senantiasa beribadah kpd Allah SWT

wan nurul hezrina said...

indah sekiranya menghayati=)

MaryaYusof said...

Hidup ini sangat indah, apatahlah syurgaNya nnt...

Dugaan yang datang petanda Allah sayang kita :)

ARTIKEL RAKAN BLOGGER