Monday, June 28, 2010

CONTEST MUSLIMAH ANGGUN

salam,

join contest lagi~~ kali ni dari ceritasigadis atau pun namanya myzafaridda!

ni banner contest beliau~ :)


syarat2nya :

  • Anda sekarang mesti ada kat sekitar Malaysia sahaja..;)
  • Anda mesti bertudung ~ compulsory
  • Gayakan shawl anda seunik dan secantik yang mungkin
:: shawl sahaja tau! ::
::Kpd sape2 yg xpenah pakai..cube okey!;) ::

:: Syria punye tudung juge diterima okeh!::
  • Gambar bley full, half body or head-only by showing ur shawl that fit ur face okey..;)
  • Must be my follower..(^_^)
  • Must post satu entri khas tentang shawl yang anda gayakan
  • Tag sekurang-kurangnya 2 orang and let they noe bler korang tag ok..;)
  • Letak contest banner di sidebar blog anda dan link kan pd blog nie dan leave url link kt comment.
Makeup cantik2 or non-makeup okey!(^_^)..

gambar yang dipertaruhkan!


*sila abaikan pipi yang tembam* hihi


entry tentang shawl yang digayakan~

shawl tu kawan saya bagi. merangkap roomate saya masa sem6 ni. nama dia shafizahanim bt saaban@ jo. dia bagi dua helai shawl sebagai hadiah sebelum tamatnya pengajian diploma di msi. saya suka pakai shawl tu sebab lembut, senang la nak bentuk. saya tak pandai sangat pakai shawl sendiri. dia yang tolong lilitkan tu.huhu saya sayang sgt2 shawl tu. gambar ni diambil masa kitorang nak pergi kulim landmark central, kulim kedah.


TAG
Fatyhah baharuddin
Lynna Vavavoom




Tarikh : 27 - 29 June 2010
Masa : o800 pm (start on 27th) ::: 1200 am (end on 29th)



klik utk join contest! CONTEST MUSLIMAH ANGGUN

done! salam :)

OH ILA DAMIAAA~!

salam~

semalam tengok mentor 4. terkejut sangat bila ila damia tersingkir. yela, selama ni pun persembahan ila tak pernah mengecewakan hati peminat2 dia. tapi tak tau salah kat mana sampai ila terkeluar, tak dapat pergi final. yang paling kecewa, aku la~ haha yela, mama aku penyokong mohd. aku ila. so, bila ila terkeluar, mama aku dok usik2 la. haha adess.. siti pun kecewa. siti kawan baik aku. dia pun dah undi ila.

tapi xpe la, mungkin bukan rezeki dia utk ke final. apa2 pun, dia tetap di hati peminat semua.~ :)


markah2 yang diperolehi.
nani-55
adi-44
ila-42
mohd-59


berikut adalah gambar2 ila sepanjang beliau di mentor~






sedih! :((


-ila, adi tu single lagi x? hakhak


:)


-minggu ni xnak cite pasal nuffnang, agak kecewa. haha apa2 pun, alhamdulillah.. naik jugak nuffnang :)

Sunday, June 27, 2010

2ND CONTEST BY MISZ LULLABY

salam~

2nd contest dari misz lullaby. bukan contest tapi lebih kepada *LUCKY DRAW*! best2~~

contest by miszlullaby

hadiah2 yang ditawarkan!!



teh dari MOSCOW yang sedapp!!

syarat2nya :

  1. Be my follower.
  2. Just make a post about this contest.Dont forget to put the banner as well.
  3. Tag one of your friend.
  4. Leave your link below so dat i can check it.
  5. i will pick the winner randomly.So,jangan lepaskan peluang nak rasa teh yang best ni!Susah tau nak carik!=D

tarikh tutup : 30 Julai 2010!!

tag: usagi nana, ana mardia dan fatyhah! *opss terlebih sudah*. hehe

opss sebelum terlupa, anda boleh klik MISS LULLABY utk join contest ni! dalam tu dia ada terangkan macam2 pasal teh! sgt menarik~~ :)

thanx ML! done!


wish me luck k :)

1ST CONTEST BY MISZLULLABY!

SALAM~

kerana tertarik dgn hadiah yg ditawarkan, saya join contest ini!! hehehe best hadiah2 nyaa.. anda semua boleh lihat di blog beliau!!

contest ini dibuat oleh seorang rakyat malaysia yang belajar di moscow! hadiah yang dia tawarkan pun datang dari moscow!! best woo~~


contest by miszlullaby

ni banner contest beliau~ weee


  • Syarat2 penyertaan: (saya copy dari blog beliau)
  1. Be my follower.
  2. Letakkan banner di atas dalam post contest korang and link it directly to my blog and letakkan juge di side bar ye... Code nye korang boleh copy dekat my sidebar..................
  3. P/S(oh ye..i just noticed this,kalau nak letak kat side bar tu,korang copy gambar jek la,xyah letak yang code tu coz kalo tak die redirect to the blingers blog instead of my blog..kalau malas xyah letak pun xpe,tapi kalo letak ade benefit nya donk~)
  4. Make a post about this contest.Explain la sikit psal contest ni.
  5. Upload gambar korang yang korang paling suke and korang rasa cantik. Mesti gamba korang jek k?Xkesah la posing mcm mane pun,nampak badan ke x,nampak muke je ke..Edit ke x...Sume tu terpulang pada creativity masing2.And cerita kan kenapa korang suke gamba tu. Make it interesting sampailaaaaa cik miszlullaby terpikat ok?
  6. Xkesah berapa banyak gamba korang nak letak,letak la..I will choose it.
  7. Tag sorang kawan korang.And make sure org yang di tag tu tahu yeee...Boleh la spread the words sikit kan??=D
  8. Leave your link below..so that i can check it.
  9. Korang boleh join dua-dua contest jugak.Takde halangan.So,ape lg..pergila amek gamba cepat!=D
  10. If you r not familiar wif pupa milano and yves rocher.Check their websites at my side bar.

senang je kan?


saya pertaruhkan gambar di bawah ini..:)

saya suka pic ni sebab nampak muka saya berseri2. maklumlah masa ni baru je jatuh cinta dan declare dengan saya skrg, . hehe so, saya rasa hidup saya sgt bahagiaa. berseri2 je muka, tersenyum2 je,. manisnya kenangan itu.. hihi.. mungkin mempengaruhi keadaan diri saya. saya menjadi lebih tenang dan bahagia :)




done!!

tag: ana mardia dan fatyhah baharuddin!! sila masuk contest ini yaaaa~ sekian.. hakhak

tarikh tutup : 30 julai 2010.

mari2 join contest ini..

sila klik MISS LULLABY dan anda boleh lihat hadiah yang dia tawarkan.. sgt menarik hati~~ hihi

thanx!! :P

LANGSAIKAN AWARD YANG DITERIMA DALAM MASA SATU HARI..HIHI~

salam..

arini aku dapat 3award.. fuyoo!! dasyat kan? hahaa so time2 free ni la aku nak langsaikan hutang2 award ni. kekekeke.. kalau tangguh kang ada lagi award yang datang..wee.. thanx pada semua!! award cantik2~

1st dari ieta. baru aje tgk blog beliau. junita.

jeng jeng jeng! thanx!!.


Write 5 interesting facts about the person who gave you this award
  • -dikenali sebagai ieta
  • -sengal
  • -budak jb
  • -syg mr F sangat2
  • -suka tolong org :)
Jots down 10 interesting facts about yourself and your hobby
  • -
  • -dah abis sem 6.,. nak masuk sem 7 :)
  • -suka makan nasi kandar!!
  • -xbest dok kat kemaman
  • -benci kawan yang hipokrit dan talam dua muka
  • -benci jugak org yang suka menjaja hal2 sendiri kat org lain, dengan alasan utk meminta simpati~
  • -pendendam tapi tak kan cari pasal. diam adalah lebih baik. kalau dia bodoh, saya xnak jadi bodoh macam dia :)
  • -suka tidooooooooooooo!!
  • -suka menulis blog!
  • -sgt2 menghargai kawan yang tak tikam belakang!
Pick your most 10 deserving recepients and describe them

  • nor syaira-budak comot+sengal
  • juju- budak comel yang cute. weeee
  • oopet- baik!
  • balqis riza- kenal sengal dari dia. haha
  • nana usagi kechik-ceria!
  • matdin- selalu singgah blog sy!
  • ustaz love- blog beliau best!
  • hans- kisah yang mencuit hati
  • ana mardia- sgt comel woo~ hakhak


2nd, award dari PUPUT. dalam banyak2 award, award ni yang saya pilihhh~ heee

cakk cakk cakk!! kucing yang comell!!


1.Apa yang bermain di fikiran anda sekarang ini ?
nak tulis post pasal contest, banyak sgt.. xtau yang mana satu nak mulakan..ngeee
2. Apakah nama samaran anda ?
fa estrella *kat tagged*
3. Berikan tiga orang yang anda sayang ?
family,  dan kawan2
4. Panggilan untuk si dia ?

5. Hadiah yang anda impikan daripada seseorang yang istimewa ?
percutian percuma ke paris selama setahun..huahuahua
6. Blog manakah yang anda suka lawati ?
semuaaa!!
3rd. award dari KELLY.


award khas dari beliau.. hihi

1. suka tak dapat award ni? bagi ucapan sikit!

-suka sangat2! cantik giler! thanxxx!! :)

2.bintang tu cantik x di mata kamu? suka bintang?

-sukaa! cantikkk~ estrella bermaksud bintang..weee

3.dua blog yang selalu kamu jenguk dan baca entry terbarunya.

- dan ana mardia.

4.bagi award ni pada 3 blogger yang lain,,jangan lupa tau..

-ok!! bagi award pada , ana mardia dan nana usagi kechik!! amik2~~


fuh!! penattt~~ hahahaha kurus dah aku rasa nih.agagaga
thanx pada org yang memberi awardd!! :)

yang aku bagi award tu, cepat2 la amikk~ :)

BERJAYA MASAK SPAGETI DENGAN LAZATNYAAA!! YEAY~~

salam~

harini bangun awal. kul 8.. cam xcaya kan. dah la tak boleh tido semalam. adess.. time nak pejam mata tu la asyik teringat macam2. hantu semuanya ternampak. hakhak tu la, banyak tengok drama hantu lagi..weee sarapan hari ni adalah nasi briyani!! heee~

sori sebab xupdate entry pasal spageti. gara2 penangan spageti ari tu, peh, haha xterdaya rasanya nak tulis entry so hari ni aku free., aku update la ek..keh2~


ni la spageti hasil aku dan mama! hehe
*maaf.gambar xclear. kamera murah :P*

sedap gile ah!! adoi.. buat satu mangkuk besar. aku makan 70% kot. hahah dasyat2. aku xpenah rasa spageti selazat ni... hakhak thanx jugak kepada nada hanis kerana banyak membantu. boleh lihat di ruangan komen entry sebelum ni, nada ada kasi resepi spageti. hehe thanx! buat lebih kurang mcm dia cuma xda cendawan butang..weee..

mula2, didihkan air. masukkan spageti dalam tu, letak garam skit. masak sampai lembut. jangan lama2 k~ hakhak pastu toskan dia. gaulkan dengan planta. *planta kat umah tggal sikit dah..uwaaa*. letak planta sikit je k~ heee

pastu potong bawang besar, potong bentuk kiub.. bawang putih jugak. tumiskan. goreng sampai garing, jangan sampai hitam..kui3~ pastu masukkan ayam atau daging. ikut citarasa anda la. aku letak ayam. potong2 ayam tu kecik2. jangan kecik sgt. jangan pulak letak sekor dalam kuali..weee.. masak sampai empuk..

pastu masukkan sos prego. kitorang letak 3 sudu je. sebab xnak masam sangat. hehe ikut korang la letak banyak mana. pastu masukkan carrot...pastu masukkan la spageti~ hehe bubuh tomato yang dipotong kecik2 dan jugak letak serbuk lada hitam sikit. pastu gaul2 la spageti tu hingga rata. pastu letak cili api sikit. utk memedaskan dia. kalau nak lagi pedas, bubuh lagi banyak~ kui3

pastu amik pinggan. makan. yeay~ hakhak sedappppp.. aku makan sampai kenyang.. gila2 kenyang. pastu lapar balik makan lagi..weeeeeeeeeee.. punya la sedap kan. haha mama aku pon makan banyak jugak..nggeee

ni pertama kali buat spageti. akhirnya berjaya.. heee~ thanx pada mama! weeee...


sapa2 boleh la try~ serius sedapp.. hehe :)

insyallah, kitorang rancang nak buat spageti lagi, kali ni tambah cendawan butang pulak. dulu lupa beli.. hehe insyallah!

salam. :)

Friday, June 25, 2010

BERJAYAKAH AKU MEMASAK SPAGETI???

salam..

dah dua hari xupdate blog. haha xde idea nak tulis apa. blogwalking je la sambil follow2 org, click nuffnang org sana sini, komen2 post org n macam2 lagi la..heeee... aku xkedekut okay nak click nuffnang tu..sama2 membantu ye x?? haha pantang jumpa iklan kat blog sapa2, mesti aku akan click. tak lupa jugak kpd yang promosi link youthsays, thanx! banyak jugak aku dah tekan. boleh kata semua yang promosi aku dah tekan support campaign.hihi cuma aku je belum buat lagi.. nanti2 laaa~ wee..

spageti? setakat ni aku belum penah makan sepinggan spageti. haha pertama kali tgk rupa spageti masa sem3 kot, keluar dgn anim, dia makan kat pizza. rasa la sikit. kali kedua, makan kat pizza jugak. masa tu dating dengan kak ika, jawe, kak liza dan bada. itu pun kongsi sepinggan dengan bada. dia pun tak penah makan. masing2 dok tolak pinggan. haha lawak2~

so tetibe aku mengidam pulak nak makan spageti. n teringin la nak buat spageti. haha adoi. tadi keluar pegi beli barang dapur. masalahnya aku ni tak penah tgk spageti dalam plastik atau kotak. maksudnya spageti yang belum di masak. haha sedih kan? nak buat cam na. orang kampung =p.. hik3~ tadi jalan2 la cari spageti. aku membayangkan spageti tu dok dalam plastik macam bihun.

pastu cari tak jumpa2, tetiba mak aku jumpa dlu. ni haa,,spageti. dia tunjuk dalam plastik.. erkk! aku kata, tu spageti ke chopstick? cam lidi je. adesss.. bukan kot. ahahaah pastu tengok pulak makaroni. makaroni aku kenal sebab kak ika selalu masak..hihi.. pastu mula2 nak amik dalam plastik, tapi aku takot. aku cakap, mak, kalau ni chopstick cam ne? hahahahahaha..

so terjumpa la spageti dalam kotak. xnampak la rupa dia. so aku amik tu.. hahahaha..



aku beli prego. haha aku beli benda ni dua je. bahan2 yang lain xtau. haha aku usha gak resepi2 kat dlm internet, bermacam2. haha tapi aku ingat nak cipta resepi sendiri la..weeeee


ni minuman wajib. arini terlupa sebenarnya nak amik ribena. tgk2 ayah aku dah amik. bukan satu tapi dua! yeayyy!! amat memahami anaknya..kui3. mama kata satu utk bulan ni, satu utk bulan depan..errrr



malam ni aku nak masak spageti sambil dibantu mama aku..agak2 nya sedap tak? hahah takpa2, first time. hahahah~~


--sapa2 yang mahir buat spageti, bagi resepi boleh? heeee... mana tau boleh mencuba lain kali pulak.

--berjayakah aku pd malam ni??


bye bye.

Wednesday, June 23, 2010

CONTEST BLOG USTAZ LOVE

salam

contest lagi~~!! contest yang ditunggu dari ustaz love.. heeee


ni banner contest beliau~


1. Ada 2 kategori.. lelaki dan wanita. Sila nyatakan jantina (hehe). Terbuka kepada follower blog Ustaz Love atau bukan follower.

2. Buat satu entry tentang contest ini di blog anda. Kemudian letakkan banner di atas dalam entry tersebut dan link kan ke entry contest ini.

3. Kemudian.. nyatakan secara ringkas... "Saya sukakan blog Ustaz Love kerana..." (tak melebihi 20 perkataan) di dalam entry anda.

4. Kemudian komen di entry ini dan letakkan link ke entry yg anda telah buat.

5.Tarikh tutup penyertaan adalah pada 30 Jun 2010.

6. Keputusan akan diadili berdasarkan slogan terbaik.


ustaz love, ini slogan dari saya~~


Saya sukakan blog Ustaz Love kerana penulisnya mudah mesra, isi kandungan blog yang berunsurkan ilmiah,menarik dan dapat membuka mata masyarakat mengenai isu tertentu.


*slogan asli dari fikiran saya*

so apa tunggu lagi??? mari ramai2 join contest ni yaa~hadiahnya sgt menarik dan anda boleh lihat di blog ustaz love.

sila klik SINI untuk join contest.


salam! :)

KENALI LELAKI MELALUI HADIAH PEMBERIAN ANDA~

salam.

baru2 ni di formspring, aku ada tanya satu soalan pada kawan2 yang aku dah follow dalam tu.. soalan *hadiah yang sesuai diberikan kepada lelaki?* dan banyak la jawapan aku dapat dan majoritinya adalah jam, perfume. lain2 antaranya pen, topi, yang tak boleh blah, suruh bagi kereta sebijik. hakhak yang paling sengal, suruh bagi rokok atau patung monyet. adess. haha macam2 jawapan..

aku baru je terjumpa artikel ni dalam google. saja google2 tadi sebelum menanti sinetron cinta dan anugerah pukul 5.30 petang nanti. mama pun tak da. darah gemuruh masih tak hilang. terkejut dengan hantu budak comel si faiq dan chat dari mama dia :) heee nervous2.. adoi.. melalut la pulak..agagaga..

berbalik kepada artikel, penulis menyatakan :

1)JIKA lelaki meminati barangan seperti patung, kad-kad muzikal berbaur cinta atau baju-T dan seluar, bermakna lelaki ini tergolong dalam lelaki yang manja..


2)Bagi lelaki macho, mereka pula lebih menggemari hadiah daripada wanita yang berupa jaket kulit, tali pinggang kulit, topi keledar atau yang melibatkan motosikal berkuasa besar dan kereta sport.

3) Lelaki romantik pula akan menggemari hadiah berupa ungkapan I Love You, cakera padat lagu-lagu romantik, foto atau barangan yang melibatkan mesej dan makna simbolik.


4)Untuk lelaki sensitif pula, mereka ini lebih menyukai hadiah seperti buku, sajak atau diari agar mereka dapat menghabiskan masa bersendirian.

5)Akhir sekali, lelaki aktif yang menggemari hadiah berupa barangan seperti kasut, seluar dan baju sukan, topi, jam tangan atau pil vitamin.



Justeru, sebagai wanita, adalah penting untuk anda mengetahui jenis apakah kekasih anda. Hakikatnya, memang susah menjaga hati lelaki. Apatah lagi memikirkan apakah yang hadiah sesuai untuk lelaki kesayangan anda.



ANDA SEBAGAI LELAKI, APA PENDAPAT ANDA?
UTK WANITA PULA, HADIAH MANA YANG PALING SESUAI?

-tamat-

MR HAPPY :)

salam.

sebelum memulakan blogwalking pada hari ni.. aku nak jawab tag dulu la~ heee.. tag ini dari  dan teman sejati aku..arini bangun lambat..so on9 pun lambat la.heee


ni mr happy.. comel kan? hee senyuman seikhlas hati.. i likeeeee...





1. Adakah anda rasa happy sekarang?
ya..happy sgt2. sebab semalam dapat jam baru dari abah.. yeay~ i love himmmmmmm..weeee

2. Kenapa anda rasa happy?
happy sebab masih punya family,dan kawan2 yang menyayangi.. :)
3. Apakah yang boleh membuatkan anda happy?
bila bahagia dengan semua org, xde org cari pasal. haha
4. Nyatakan warna yang anda suka?
pink, biru dan purple!!
5. Beritahu 9 orang yg anda mahu Tag:
9 orang dari follower aku.. haahaha~ bagi pada 9 org.. amik la :)


terima kasih

Tuesday, June 22, 2010

CONTEST MATA MENAWAN

salam..

join contest lagi..heeee... kali ni contest mata menawan.... *mata aku xmenawan tapi nak join gak*



ni banner contest ni.


syarat-syarat penyertaan :) (aku copy dari tuan punya blog)

1. wajib menjadi follower blog fatencumyl.blogspot.com
2. pastikan gambar anda seorang sahaja (kalau ada gambar orang lain tak bole)
3. pastikan 1 gambar je taw..
4. pastikan nampak mata anda ye. tak kesah la gambar tu edit ke tak janji nampak mata (nama pun contest mata menawan kan)
5. letakkan banner contest di atas kat sidebar blog korang :)
6. sediakan 1 entri khas tentang contest ni dan tag kawan anda minimum 2 orang.maximum suka hati.
7.contest ini berakhir pada 31 julai 2010.
8. selepas dah join contest ni tinggalkan link anda di ruangan komen entri contest mata menawan ni.serta link referral anda :)

hadiah

pemenang mata menawan: * akan dapat 1 pasang contactlens made in korea yang tahan 1 tahun dan pemenang akan decide sendiri nak contactlens warna apa..(fatin akan contact dgn pemenang kalau dia ada rabun fatin akan bagi dia contactlens yg ada power)
*akan dapat hadiah misteri yang boleh mencantikkan mata.

referral terbanyak: akan dapat hadiah misteri dari fatin.(hadiah yang boleh mencantikkan mata)





faten, saya pertaruhkan gambar ni okay~ lalalaa.. abaikan pipi yang tembam. lihat pada mata saja ok. hahaha..

thanx faten cumyl. saya pun nak cumil gak..kui3

TAG!!

nana usagi kechik



sapa2 yang nak join contest ini.. boleh klik di sini FATENCUMYL

REFERAL SAYA ADALAH : AZMIRA


mari2 join contest ni :)

CONTEST PHOTOGENIC LAGI!

salam

ditag oleh nana lagi~ yeah. haha contest photogenic lagi. hee saja je nak join2~ wee



ni banner contest beliau.


terms and condition:
1.terbuka kepada semua peringkat umur.

2.gambar anda hendaklah gambar anda seorang ! jika anda bersama-sama yang lain saye REJECT, :p

3.gambar anda mestilah sePHOTOGENIC yg mugkin,nampakkn 'umph~'nya .., tidak kisah ia beredit atau tidak" yg penting 'umph~'nya
4.hanya sekeping gmabar sahaja d benarkn maaf jika boyfiee anda mahu join,tunggu next contest yeah .. :)

5.mestilah menjadi follower saya 'mia farrow's'

6.sediakn entry khas untuk contest ini dan tag minimum 3org . [org2 yang d tag mesti mereka tahu .

7.sila letakkan BANNER CONTEST yg ada d sidebar saya d BLOG anda :)
anda boleh pilih yang mana satu

8. tarikh tutup contest ini ialah 15 JULAI 2010, bile dah tamat contest,pemenang nya hanya akan dipilih seramai 10 orang, jadi anda buatlah yang tercantik, terbaik, dan terhebat



sapa2 yang nak join boleh melayari blog MIA FARROW


pertaruhkan gambar ni ya miaa~





thanx!!

done! :)

Monday, June 21, 2010

TRAFFIC NUFFNANG DAN KEYWORDS PADA MINGGU LEPAS.

salam..

tengahari tadi,  bagitau aku yang duit dalam nuffnang aku tu dah bertambah. naik berkali2 ganda. alhamdulilllah, tak sia2 kami berblogwalking, tulis entry2 yang baru, click nuff orang lain dan macam2 lagi. memang excited la kan~ hik3. walau tak la beribu2 pun tapi syukur sgt2..weee



ni traffic blog aku pada minggu ini. lega sebab aku dapat maintainkan unique atas pada 100++. kiranya sepanjang minggu 14jun-20jun, traffic tak pernah turun bawah dari 100. hehe lega2. cuma graf turun naik sikit la. hakhak
ni traffic blog . nampak macam ni, tapi unique dia selalu lebih dari aku. haha ternyata blognya lebih ramai peminat dari blog aku! hakhak

cerita pasal keyword, aku nak guling2 baca ni. ada orang search *idola kecil tak pakai bra*. adess.. dulu2 masa idola kecil ditayangkan, aku selalu gak tulis entry pasal tu. tapi xde la cerita pasal pakai bra ke tak pakai. adeh. dan lepas aku tulis pasal idola kecil tu, banyak peminat2 blog aku dari kalangan kanak2. hakhak serius. kat chat aku tu, asyik tanya pasal azzam , dayana, fienaz dan lain2. diorang ingat ni blog azzam kot. hakhak tapi dulu2 aku xde nuffnang..weeeeee...
dan satu lagi keyword adalah *pelajar unikl mestech pasti akan dapat loan mara?* hahaha aku unikl msi ler. ngeee~~


sejak aku rajin blogwalking ni, aku banyak la dapat info. macam2. hehe best sebenarnya. selain dapat mengeratkan silaturrahim bersama para blogger tak kira yang masih baru, dah lama, yang femes, semuanya ada. boleh bertukar2 pendapat. macam2 la.. heheh dan setakat ni, segala chat kat chatbox tu aku balas. cuma aku kadang2 berhati2 la sebab banyak sgt la link2 yang tak sepatutnya. adesss.. bila tekan je, viruss..adoii.. ada jugak yang buat macam tu kan.. huhu. sabar je la :)

ok kawan2, salam perkenalan kepada semua. aku tak sombong okay~ haha.. takecare. salam :)

PESTA MENUAI 2010 (PERADUAN)

salam..

setelah diinvite oleh kawan baik saya, saya masuk contest ni.. hehe.. best2~

refferal saya adalah

NANA USAGI KECHIK


ni banner utk contest ini..


cara2 untuk menyertainyaa :

  • Buat dan postkan entry ringkas mengenai peraduan ini dalam blog anda, kemudiaan sila tinggalkan jejak anda bersama alamat blog anda diruangan komen diblog stewardjohn . Sila pastikan anda entry anda mempunyai link ke blog stewardjohn.
  • Follow @ feed atau twitter (Bagi memudahkan anda menerima maklumat terkini mengenai peraduan ini)
  • Invite bloggers lain untuk menyertai peraduan ini dan pastikan bloggers tersebut menyatakan blog anda sebagai referral mereka@ tempat mereka ketahui mengenai peraduan ini (Memandangkan pemenang bagi peraduan ini berdasarkan jumlah referral).
Tarikh Tutup
  • 31 Julai 2010. Pemenang akan diumumkan seminggu selepas peraduan ditutup.

lambat lagi kan?? heheheh sempat nak join contest ni..


Kriteria pemilihan pemenang
  • Peraduan ini ialah mengenai referral dan bloggers yang mendapat jumlah referral yang terbanyak akan memenangi peraduan ini.
  • Jikalau terdapat lebih daripada satu calon pemenang, Google analytics akan digunakan bagi melihat jumlah traffic yang datang dari blog calon pemenang ke blog stewardjohn.

selain itu :

Peraduan ini terbuka kepada semua blogger dari Malaysia (Penyertaan blogger luar dari Malaysia turut dialu-alukan tetapi kos penghantaran bagi hadiah tersebut mestilah atas tanggungan blogger tersebut). Peraduan ini akan berlangsung dari 4 Jun hingga 31 Julai 2010.

hadiah yang bakal dimenangi oleh pemenang :

satu set barang kemas freshwater pearl (handmade).

best kan? so apa tunggu lagi? mari ramai2 memeriahkan peraduan ni sementara penyertaannya masih dibukak kepada semua. thanx kepada nana sbb perkenalkan contest ni..



thanx stewardjohn!


sesapa yang nak join contest ni, boleh jadikan saya sebagai refferal dan.. berkunjung la ke blog stewardjohn :)

Sunday, June 20, 2010

TAG DAN AWARD DARI BUAH HATI :)

salam :)

arini dua kali  tag aku. balas dendam agaknya. sebab aku banyak tag dia..huahua..tapi tak apa, tag dan award yang dia kasi sangat menarik. haha aku suka! tambah2 la dari  kan~ ngeee... kita mulakan dengan tag!



berapa kredit anda sekarang?
rm 2.98 *sapa nak tlg topupkan.sila msj aku kat chatbox..hahahah*

siapa pelakon kegemaran kamu?nyatakan sebabnya.
rosyam nor, fauzi nawawi dan lisdawati. suka diorang sebab best sgt2 lakonan diorg terutama fauzi nawawi. konfom la meleleh air mata! heee


anda sayang laptop anda?
tak. dulu sayang, tapi sebab dia selalu terpadam skrg, dah xnak syg dia. hahaha skrg letak kipas besar kat sebelah laptop. byk sungguh kipas diletakkan supaya laptop tak cepat panas. hehe sapa xsayang laptop kan. hakhak.. beli masa sem 2. skrg nak masuk sem 7 dah :)

bila ada orang meminta sedekah kepada anda.apa jawapan yang anda berikan?
bagi ja. tak kisah berapa pun :)

jenama telefon anda
sony w200i. nokia xtau brapa ntah. hahaha tapi hp murah :P

bila anda mendapati duit anda hilang sebanyak rm 0.50 sen(duit ini untuk beli aiskrim) apa yang anda lakukan?
nangis guling2, buat muka seposen suruh  belikan..huahua

kereta yang ada di rumah anda sekarang kereta jenama apa?
ada banyak kereta kat umah kami. semua ada kereta masing2. nak tengok? ok. aku tunjukkan gambar.

of coz la ni kete abah aku. iswara aeroback. haha beli masa aku umo 16 tahun.
16 tahun aku hidup tak de kete. bahagia jugak :)



ni keta mama aku. yeah~ keta sorong. selalu dia simpan kerongsang2 ke. haha
kenapa gelak? haha mak aku beli mahal woo~ cuma keta ni tak membesar2.
dok kecik macam tu je :P



ni bukan keta. ni apa ek? adess.. haha yang ni aku punya. aku punya la.isk2
abah beli masa aku xlahir lagi. beli masa baru kawin. hehe
tapi tak besar2 jugak. ramai budak2 kecik mintak,
tapi bertuahla mak aku nak kasi.hakhak cantikkan?
tayar dia lagi byk dari tayar keta abah aku..huahua




KAMI JELES SEBAB CUMA KERETA ABAH JE BOLEH NAIK RAMAI2.


tag org lain plak

-miera
-fatyhah baharudin
-nana miko :)


nextttt!!!

award pulak.. jeng jeng jeng..


taraaaaa!! hehehe kawaii the cutest blog ever! tenkiuu2~ hik2..


ceritakan bagaimana usaha korang untuk mencomelkan blog korang.
err.. cari layout yang sedap mata memandang, tukar template baru. selalu update gambar2 kat side bar, tambah lagu *skrg lagu xde. harap maaf. radio rosak* =p. letak gambar2 yang menyenangkan, hehe selalunya kalau aku tukar layout, aku tgk dulu. aku berkenan x,,suka x,, bukan main letak je. hahha

website yg korang slalu pegi utk membantu korang mengedit blog.
layout cari kat scrappinblogs.blogspot.com. lagu cari kat gratisan muzik. widget lain2 aku usha2 kat mana2 blog, sambil2 blogwalking tu, aku terjumpa ke, aku guna la yang tu.. hehee


tuliskan lima perkataan yang menggambarkan diri korang.
=pendiam *kalau org yang tak kenal or baru pertama kali jumpa*
=kuat majok tapi senang dipujuk. hahaha 
=syg sgt2 kat keluarga,  dan kawan2
=seorang yg mementingkan persahabatan tapi kalau sekali dia tikam belakang, sori.. tak kan baik dah :)
=benci gila dgn perampas kekasih org! hahahah

tag kawan2 korang yg korang rasa patut menerima award ini.
semua follower ku!!! ambil la ye :)


ADA TEKA TEKI!!!



korang rasa benda ni apa??? hehehe koleksi abah aku sekian lamanyaa
agak2 korang apa??


lastly..

I love the way you look at me,
Your eyes so bright and blue.
I love the way you kiss me,
Your lips so soft and smooth.

I love the way you make me so happy,
And the ways you show you care.
I love the way you say, "I Love You,"
And the way you're always there.

I love the way you touch me,
Always sending chills down my spine.
I love that you are with me,
And glad that you are mine.


:)

Saturday, June 19, 2010

SELAMAT HARI BAPA!

salam

esok hari bapa! selamat hari bapa kepada abahku, encik othman dan kepada semua bapa2 di dunia. selamat hari bapa! tahun ni xde hadiah. sebab xde duit. heee~ thanx abah sebab dah jaga fatin sampai dah sebesar ni..*auuwwww*.. kalau kata abah tak penah bagi makan, tipu sgt aih. tgk la besar mana skrg.. hakhak <---- mama kata. hee.. tadi petang 19jun 2010, abah bawak kami pegi ke pantai teluk mak nik, kemaman terengganu. tak la jauh pun dari rumah aku. kitorg pergi dalam kul 5.30 petang la. hihi excited ni. sejak cuti sebulan ni, langsung tak pernah pegi pantai.. hehehe berikut adalah gambar2 yg aku nak kongsikan pada semua pembaca blog ni..weee.. tak semua la. sikit2 sudah..lalalala :P

kekasihku seru :P
*gelang tu nenek  kasi* :)



ukir lakaran ni masa abah xde. huahua. malu la nak tunjuk :P
*saya rindu saya, lagi sebulan nak jumpa*



huruf N hilang..haha jadilah tu :)



berdiri tegak! wahaha macam nak nyanyi lagu negaraku je.
adoii.. jangan cakap tembam. cepuk kang, cakap kurusss!!! hahaahha



mama aku nampak muda la. ke aku nampak tua? wawawawawa


takot dilambung ombak. haha
amik pic ni dalam keadaan berjaga2 :P



my family! family yang kecil.
saya anak tunggal! :)


mama lagi. adoi. bawak larik hp abah.
haha. hp aku xcukup power nak amik gambar macam ni..weee
*kalau guna kamera aku, nampak aku hitam.wakakak*


dia datang dengan lenggang lenggoknyaa~
ni abah. dah 21 tahun dia jaga aku. kui2~



tetiba amik gambar ni, haha awan tu cantik
*awan yang terpilu*


ni la sata! macam mana ek eja dia? sata or satar? err..
apa2 aje la. mama beli rm3. 3biji rm1. haha
tak puas hati sebab kecik sgt.
selalunya dua kali besar tu..wuuu
*tapi sedap*



A little girl needs Daddy
For many, many things:
Like holding her high off the ground
Where the sunlight sings!
Like being the deep music
That tells her all is right
When she awakens frantic with
The terrors of the night.

Like being the great mountain
That rises in her heart
And shows her how she might get home
When all else falls apart.

Like giving her the love
That is her sea and air,
So diving deep or soaring high
She'll always find him there.


HAPPY FATHER'S DAY!!

LAPTOP KU :(

salam.

wahai laptop,
kenapa kau selalu terpadam?
kau tau tak..
aku tension sgt2..
bila kau terpadam2

adeh laptop
kau sakitkah?bagitau sama aku
aku tak larat nak bersabar
naik angin aku setiap hari.


bila aku nak tersengih macam ni lagi?
cuba kau lihat..
aku nak gembira macam ni
boleh tersenyum..
dan bergambar bersama kau..
sihatlah kembali..
wahai laptop kesayanganku..

penat sudah aku format dirimu,
perlukah aku mencari penggantimu?

*sigh*


- korang,nak tanya pasal nuffnang, membership status aku jadi ordinary(non-exclusive) la. kenapa eh? dulu2 glitterati. padahal aku xde iklan lain pun kat sini.. tak paham la. sapa2 tlg terangkan boleh? wuuu~ nak glitterati balik..

-lagi sebulan aku nak balik kulim. lama lagi. T___T

-formspring ku sudah sunyi. malas nak bertanya, haha!

-org lain selalu menyalahkan org yang tak bersalah dalam segala hal, sedangkan org yang bersalah yakni org yang paling terdekat dengan dia, hanya tersenyum kegembiraan setelah menghancurkan sebuah lagi ikatan persahabatan umat Islam.

-dah buat banner!!! hahha sapa2 nak exchange banner, tinggalkan jejak anda kat chatbox tu k! sapa2 yang nak follow aku tu, gtau eh! aku tak reti la nak cari org dlm kotak follower tu melainkan ada link yang ditinggalkan kat chatbox. thanx ya :)

wasalam..

Tuesday, June 15, 2010

18 PANDUAN SUPAYA TIDAK DIBENCI JIRAN TETANGGA.

salam.

berikut adalah panduan2 ketika hidup berjiran. jiran. orang yang sebelah rumah kita. atas rumah kita. bawah rumah kita. depan rumah kita. semuanya jiran. mana ada orang dok kat rumah takde jiran. dok asrama pun ada jiran. tu haa,, bilik sebelah. haha. orang yang takde jiran tu maybe rumah dia kat dalam hutan. tapi berjiran jugak dengan segala macam haiwan. haha!


1. please2. bagi yang hidup kat rumah flat, berek2, kuarters2. (berek dan kuarters sama ke?hehe), jangan sesekali buang makanan atau sampah sarap dari rumah anda ke bawah rumah. ini pernah berlaku dalam hidup aku. maklumlah, dok KL 7tahun. 7tahun hidup kat rumah kuarters dimana kami di rumah bawah, dan ada keluarga di rumah atas. kami tinggal di tengah2, tingkat dua. ada lagi keluarga di tingkat bawah. gunakanlah tong sampah. rumah masing2 ada tong sampah kan?


2. jangan buang puntung rokok atau sisa2nya ke bawah. ni yang mama aku selalu bebel, bangun pagi2, penuh puntung rokok, abu rokok kat beranda rumah. sapa yang tak bengang kan?


3. jangan simbah air dari atas ke bawah. rumah xde sinki ke? kenapa perlu dibuang ke bawah?
aku pernah kenaa! peh, berasap telinga. aku fikir dia tak de otak je.


4. kalau nak sidai baju tu (bagi orang di tingkat atas) tengok2 la jiran2 kat bawah ni. jangan kalau baju2 kat rumah jiran bawah dah kering, yang atas basuh selimut, kasut dll. dah la tak keringkan air, menitik2, adesss.. masalah2. bertolak ansur la sikit. kalau xde washing machine pun, agak2 la kan. dulu masa aku dok rumah teres, kitorang tak penah ada washing machine. sebab xkan pernah nak menitik kena baju org. dok je berek, abah beli satu. senang. untuk spin.

5. jangan basuh lantai kat beranda kalau rumah bawah banyak baju bersidai. haha rumah aku pernah kena. memang mak aku menjerit la kan~ tak kan la dia tak nampak baju bersidai kat bawah. ni buat muka tak bersalah, basuh simen. mama aku mengalah, kutip la baju2 kat luar.

6. jangan melompat2 macam anak ungka semasa berada di rumah, bukan apa, mengganggu orang bawah, abah aku pernah pesan kat aku masa mula2 pindah kuarters, (masa itu umo aku 14tahun), jangan melompat, menghentak2 kaki sampai mengganggu orang bawah. yela, kalau rumah tu ada bayi. cuba fikirkan.

7. jangan nak melalak2, berkaraoke pukul 2,3 pagi. kalau tutup pintu tak apa gak, ni bukak tingkap, pintu. semuanya bukak. nak orang dengar kot. adesss..org nak tido pun tak senang.

8. nak bela ayam tu boleh. ayam atau apa2 macam haiwan, tapi kawal la dia. jangan lepas2 macam tu je, ni tak, dah bela ayam, datang jenguk nak bagi makan je. pastu tak ambil peduli. ayam berak sana sini, cakar kereta.

9. jangan bergado dengan jiran hanya kerana anak. kalau anak tu tengah tendang2 pasu bunga kita, dok main baling batu, mesti la kita tegur. masalahnya kalau cermin pecah ke apa ke, bukan diorang nak ganti pun. ni tak, kalau anak mengadu sikit, bawak parang or nak bagi penampar kat orang yang tegur anak kita tu~ macam takde otak

10. jangan menjerit2 kat luar untuk menarik perhatian. sangatlah tidak sopan. nampak je jiran tgh cuci kereta, menjerit2 marah anak2 main kat luar. tak ke terkejut jiran kita tu. boleh bagi negative thinking woo..

11. jangan menjaja2 tentang kisah rumah tangga jiran. kononnya jiran ni beli tv baru, dah menjaja dah kat jiran lain, jiran tu beli tv baruuuuu~ termasuk jugak, keburukan jiran. contohnya dia tahu anak jiran tu mengandung anak luar nikah, jangan pulak menjaja2 cerita tu kat semua jiran tetangga, tak ke memalukan namanya tu. boleh jadi patah balik kat kita.

12. jangan masam muka kalau nampak jiran lalu. ni tak, kalau dah dengar cerita orang lain yang jiran tu naik pangkat, mulalah dah tak bertegur sapa. sebab kan jiran tu naik pangkat je pun. kononnya, tak sama taraf~~ adoii

13. jangan memerli2. sebelum tu ada bagi jiran tu masakan asam pedas kita, dalam dua tiga hari tu, dia tak pulangkan balik pinggan atau mangkuk, nampak je jiran tu, perli2, *aiii..pinggan nak buat pekasam ke??* sangatlah tidak sopan. jaga bahasa2 anda.

14. jangan menunjuk2 barang2 yang baru kita beli. ni tak, sanggup pergi ke rumah jiran, pakai banyak2 barang kemas, nak menunjukkan, ni suami kita belikan, harga rm8000 cik oii.. bertuah kan i~ eii..please la, macam la orang lain tak mampu beli, cuma xmenunjuk2 je..

15. kalau jual barang tu, jangan paksa2 suruh jiran beli. dah dia kata dia tak de duit, atau suami tak bagi, sudah la, jangan la pulak asyik ulang alik pergi ke rumah jiran, dok bertanyakan pasal produk tu la ini la, isk2~

16. jangan hempuk2 pintu kalau nampak jiran nak keluar! yess,, ni pernah terjadi. sungguh kurang ajar,. nak menunjuk kot pintu dia kukuh, tak roboh. haha kalau nak kata mak bapak tak ajar, ni mak cikgu. adoiii.. jangan menunjukkan seolah2 anda tidak ada pendidikan langsung. kalau tak suka pun, tak perlu nak hempuk2 pintu.

17. jangan terlalu membangga2kan anak sendiri dan memburuk-burukkan anak orang lain. kecik hati jiran. tau la anak dia pandai, pointer 3 je. buatnya anak kena tendang universiti atas sebab2 salah laku, sapa yang malu??

18. ni berlaku time raya. bila aku dok KL, aku terkejut dengan cara2 anak2 orang kat situ beraya. kalau kat Kulim, selalu orang beraya, dengan mak ayah, kalau kawan2 pun, mesti masuk makan dulu, ni tak, kami baru je sampai kat rumah, belum lagi bukak pintu, dah datang.. *makcik, nak raya.* adess.. pastu dah malam tu xdapat duit raya, sok datang lagi.. *makcik kami nak datang beraya*. bila mak aku kata masuk lah, makan dulu. diorang kata *tak ape la makcik, kami nak kenyang, nak duit raya je*.. hahahah aku terkejut...fuyooo!! seperti paksaan. bila tanya kat jiran2 kat situ, diorang kata *biasalah, selagi setiap orang tak bagi duit raya selagi sebulan tak abis raya, diorang akan datang ulang alik rumah tu*. sungguh tidak sopan. salah sapa?


setakat itu je la yang aku dapat fikir. 18 panduan supaya tak nak dibenci oleh jiran. ni semua hasil nukilan aku sendiri, berdasarkan pengalaman aku hidup berjiran. masa kat rumah kat kulim, jiran kat situ dulu2 ramai India dan Cina. Melayu tak ramai. aku lebih selesa berjiran dengan India dan Cina sebab diorang tak kacau orang, kalau kita sendiri baik dengan diorang, tak ganggu rumahtangga diorang, macam tu la diorang. sebab tu aku tak suka ejek2 budak2 India panggil Keling atau perkataan yang tak elok sebab dari dulu aku dah biasa kawan dengan india dan cina.

ingat lagi satu peristiwa, masa aku kat KL, ada jiran tu kata *kami tak lalu makan makanan Keling. eiii.. kotor.. tak jaga kebersihan*. mak aku fikir, tak kan diorang (India) nak bagi kita makan makanan kotor macam taik ke. kan3. tak kan diorang makan taik kot. cuba lah fikir~ tak semua india dan cina tu jahat. tak semuanya pengotor. kalau kita pun jahat, buat macam2 kat jiran kita, langsung tak senyum, pandang dengan muka menyampah, geli la apa la, macam tu la diorang akan buat.

dan paling best masa aku dok kulim, kalau time raya deepavali atau gong xi fa cai, mesti abah aku akan bawak aku jalan2 kat rumah kawan2 dia. mesti aku dapat banyak duit raya. haha mestii~ macam aku raya 3x setahun pulak. haha abah aku ramai kawan2 india dan cina, dulu masa open house kat rumah aku, ramai orang cina yang datang. siap bagi duit raya. hehe. kalau kita buat baik dengan orang, mesti balasan baik kita akan dapat kan???

ok. cukup la setakat ini saja. semoga panduan tu dapat membuat kita semua semakin matang dan berfikiran lebih baik. jangan berfikiran sempit. kalau ada salah dan silap, mohon dimaafkan. ni hasil aku sendiri berdasarkan pemerhatian dan pengalaman. sekian..

wasalam.

ARTIKEL RAKAN BLOGGER